Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бест, Пейн (1885-?)

Английски РАЗУЗНАВАЧ, заловен от германците в началото на Втората световна война.

Пейн е счетоводител, завършил лондонската Школа по икономика. Служил е в разузнаването на английската армия по време на Първата световна война. След това се премества в Хага и като офицер от запаса продължава разузнавателната си дейност. В Хага е добре познат в двора на кралица Вилхелмина, а в Северна Германия — сред благородническите семейства, в чиито кръгове е известен като „човека с монокъл“. Въпреки че работи като рекламен агент и производител на фармацевтични продукти, навсякъде в Европа е приеман като представител на висшето английско общество, като човек със солидни връзки навсякъде.

Наред с военно разузнаване Бест изпълнява и задачи, поставени му от британското разузнаване МИ–6. През 1938 г. вероятно той урежда среща между сър СТЮЪРТ МИНГИС, който по-късно става ръководител на МИ–6, и пратеника на генерал Лудвиг Бек, началник на германския Генерален щаб и вдъхновител на военнополитическия заговор срещу Адолф Хитлер. В хода на преговорите представителят на генерала предлага вариант за отстраняването на Хитлер, като в замяна англичаните се откажат от някои условия на Версайския договор. Това предложение не е прието, но това не възпира антихитлеристкия заговор и англичаните с интерес продължават да следят развитието на събитията.

Под ПРИКРИТИЕТО на бизнесмен Бест сътрудничи с майор Р. СТИВЪНС, който работи в Хага като паспортен офицер — типично прикритие, използвано от МИ–6. Двамата не се разбират. Независимо от това обаче заедно се опитват да установят контакт със заговорниците на Бек, когото британското Министерство на външните работи нарича „германската опозиция“. Един от офицерите за контакт в действителност е ДВОЕН АГЕНТ и работи за СД — разузнавателния отдел на нацистката организация СС.

За да убеди немската страна, че от страна на Великобритания към преговорите се проявява интерес на най-високо равнище, Мингис урежда Би Би Си да направи малко изменение във въвеждащите думи на предаването за Германия. (Това е често прилаган похват, за да се докаже искреността на съюзническите разузнавателни агенти, които работят с подозрителни сътрудници от други страни.)

Бест е упълномощен да предаде на германците, че Великобритания ще приеме прекратяване на войната и ще гарантира на Германия териториалните й искания до 1938 г., ако германската армия успее да свали Хитлер от власт. На 20 октомври 1939 г., по-малко от 6 седмици след като Великобритания обявява война на Германия, немският двоен агент, представящ се за водач на дисиденти, завежда Бест, Стивънс и един холандски офицер от разузнаването в едно село на холандско-германската граница. Там те се срещат с двама немски офицери от армията, които твърдят, че представляват един от генералите, участващ в заговора срещу Хитлер. Бест, който говори немски великолепно и е добре запознат с германците прусаци, заподозира, че офицерите са нацисти.

По време на втората среща — проведена на 30 октомври в Хага — се появява друг германец, който се представя като Шемел. Това е ВАЛТЕР ШЕЛЕНБЕРГ — заместник-началник на СД. Той предава на английските офицери, че армията ще арестува Хитлер. На последвалата среща Шемел заявява, че заговорниците искат да разговарят директно с английски правителствени лица. Страните се договарят, че на 8 ноември немците трябва да чакат самолет в градчето Венло, близо до холандско-германската граница. Бест и Стивънс пристигат в уречения ден, час и място. По-нататък събитията се развиват като в гангстерски филм. Една лека кола преминава с пълна скорост през граничния пропускателен пункт и стрелци откриват огън по холандските граничари. От колата изскачат германци, сграбчват двамата англичани, обръщат колата и профучавайки с пълна скорост, се връщат на германска територия.

Разпитът на Бест и Стивънс е съпроводен с жестоки мъчения в Гестапо и те издават някои тайни на МИ–6. Това се потвърждава след войната, когато британски разузнавачи откриват германски документ, в който е цитиран Стивънс като източник на подробна информация за МИ–6 — описание на структурата на МИ–6 и данни за много офицери, включително паспортните им снимки. Бест също не издържа и издава секретна информация. В разпит след войната той твърди, че е заблуждавал германците, като им е разказвал за сексуалните предпочитания на колегите си.

Бест и Стивънс остават в малкото баварско село Нидерорф до края на войната като затворници. През април 1945 г. съюзническите войски ги освобождават заедно с германските затворници.

В разследване след войната се установява, че Стивънс е издал повече информация от Бест и че трети офицер от МИ–6 — ЧАРЛС (ДИКИ) ЕЛИС, който остава в секретните служби до 50-те години — също е предавал информация, и то още преди войната. Една от четирите съпруги на Елис е била рускиня. Докато е на служба в Париж преди войната, Елис предава информация за МИ–6 на зет си, който работи за АБВЕРА, срещу допълнително заплащане.

Вж. ИНЦИДЕНТ КРАЙ ВЕНЛО; ЧЕРНА КНИГА.