Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Джойс, Уилям (1906–1946)

Лорд Хо-Хо (Зевзек), който по време на Втората световна война излъчва пропагандни предавания от Германия, предназначени за Англия. Въпреки че не е шпионин, Джойс е дълбоко свързан с шпионажа поради сътрудничеството си с прогермански оперативни работници, които чрез АНА ВОЛКОФ получават материали от кодовия чиновник ТАЙЛЪР КЕНТ в американското посолство и тайно изпращат подходящи теми за антибританската пропаганда на Джойс.

Джойс получава прякора си от британските слушатели, тъй като използва изкуствен аристократичен акцент за пронацистките си предавания. Член на Британското фашистко обединение на сър Осуалд Мозли, през 1939 г. той заминава за Германия и се превръща в една от звездите на министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс.

Роден е в Бруклин, Ню Йорк. Майка му е англичанка, а баща му — ирландски американец. През 1921 г. Джойс се премества със семейството си във Великобритания. Твърди, че е американски гражданин, когато след войната е предаден на лондонския криминален съд Олд Бейли за държавна измяна. Съдът приема, че е поданик на Короната, тъй като притежава британски паспорт. Признат е за виновен и е обесен на 3 януари 1946 г.