Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Морисън, Самюъл Лоринг (1944)

Американски аналитик в разузнаването, предавал спътникови снимки за съветска корабостроителница на британско списание. Внук на известния военноморски историк Самюъл Елиът Морисън, младият Морисън служи за кратко като военноморски офицер по време на Виетнамската война. След това работи като цивилен във флотския исторически отдел, а през 1976 г. постъпва като аналитик във Военноморския разузнавателен център за поддръжка (ВРЦП). Скоро след това Морисън става вашингтонски представител на Джейнс файтинг шипс (Jane’s Fighting Ships) — британски едногодишен справочник за несекретна информация за всички флотове по света. Работата му за Джейнс е с одобрението на началниците му от военноморския флот, въпреки че конфликтът на интереси е очевиден, тъй като Морисън има ДОСТЪП до секретни материали и до някои изолирани източници. Морисън няколко пъти е нарушавал правилата за секретност. Продал е например използвано копие от Джейнс файтинг шипс на цивилен, който открил няколко секретни документа в някаква книга и се обадил на ФБР, за да съобщи за нарушението. Морисън посещава военноморската база Норфък, използвайки пропуск от ВРЦП за легитимация, за да влезе в базата и да вземе снимки на кораби за Джейнс. Когато служителите по сигурността на базата го спират, той ги излъгва, че прави снимки за ВРЦП. Нищо значително не се случва в резултат на тези инциденти.

През 1984 г. Морисън открадва от бюрото на свой колега 3 секретни спътникови снимки на самолетоносач, задвижван с ядрена енергия, който се строи в корабостроителницата Блек сий. Той откъсва горния ляв ъгъл на снимките, където е надписът „Секретно“, и ги изпраща на Джейнс дифенс уикли — списание, което се публикува от организацията Джейн.

Арестуван е на 1 октомври 1984 г. за кражба и предаване на спътникови снимки в чужди ръце. Морисън отрича да знае каквото и да е за снимките, но когато Джейнс връщат снимките във флота, на една от тях е открит отпечатък от палеца му. ФБР претърсва дома му и открива и други секретни документи, които е вземал от ВРЦП. Морисън е съден за шпионаж като урок за всички, които изнасят информация.

Присъдата му е по член от ЗАКОНА ЗА ШПИОНАЖА от 1917 г., в който се забранява на хора със законен достъп до американски военни документи да ги разкриват пред лица, които нямат подобен достъп. Той е първият в американската история, който е осъден за подобно нещо. Даниъл Елсбърг и Антъни Русо, които са предали ДОКУМЕНТИТЕ ОТ ПЕНТАГОНА за предисторията на Виетнамската война на пресата, също са съдени, но федерален съдия отменя делото срещу тях поради непристойното правителствено поведение от времето на УОТЪРГЕЙТ. Свалянето на делото не се основава на недостатъци в Закона за шпионажа.

През октомври 1985 г. Морисън е признат за виновен и получава 2-годишна присъда затвор.