Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дънлъп, Джак

Сержант от американската армия, назначен в АНС, който шпионира за руснаците. Раняван, ветеран с военни отличия от Корейската война, Дънлъп работи като шофьор на генерал-майор Гарисън Кловърдейл, помощник-директор на АНС и ръководител на личен състав.

След СТРОГО СЕКРЕТНИ срещи с официални лица във Вашингтон Кловърдейл често оставя куфарчето си на сержанта и му поръчва да го занесе в кабинета му. Дънлъп фотокопира съдържанието на куфара и предава филма на съветския РАЗУЗНАВАЧ, когото познава само като „счетоводителя“.

Освен на документите от куфарчето Дънлъп прави също фотокопия на много други секретни документи, които успява да намери в АНС.

Дънлъп е женен, има 2 деца и живее нашироко с парите, изкарани от шпионажа. Купува си моторна лодка и 2 леки коли — „Ягуар“ за вкъщи и последен модел „Кадилак“, с който ходи на работа в строго охраняваната база на АНС във ФОРТ МИЙД, между Вашингтон и Балтимор. Въпреки това нито веднъж не е бил заподозрян в нещо.

При назначаването му в АНС, тъй като е бил войник, не е бил подложен на проверка с ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА. Но когато подава молба за уволнение и изявява желание да остане в агенцията като цивилен, го подлагат на проверка. Тя показва, че е замесен в „дребни кражби“ и „неморално поведение“, и това предизвиква по-задълбочено разследване. Назначен е на нова работа, където няма достъп до секретни материали.

Скоро след началото на разследването Дънлъп се опитва да се самоубие със сънотворни хапчета. Опитът за самоубийство е неуспешен. Опитва друг начин: отива с колата си до усамотено място, поставя единия край на маркуч в ауспуха, а другия — в леко отворения прозорец на колата си. Умира от отравяне. Открит е на следващия ден.

Дънлъп е погребан на 25 юли 1963 г. в националното гробище Арлингтън с военни почести. На следващия месец вдовицата му предава на агенти на ФБР свитък със секретни документи, които е намерила, преглеждайки вещите му.

Степента на шпионската му дейност не е уточнена. Не е открит и „счетоводителят“. Дънлъп все пак не е разкрит с детектора на лъжата, а от генерал-майор ДМИТРИЙ ПОЛЯКОВ — офицер от съветското ГРУ, работил като шпионин за Съединените щати в продължение на 20 години. Поляков е един от ИЗТОЧНИЦИТЕ на американците, предаден от ОЛДРИЧ ЕЙМС — КОНТРАРАЗУЗНАВАЧ в ЦРУ, който е арестуван през 1994 г. като съветски ВНЕДРЕН АГЕНТ.