Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Минткенбо, Джеймс

Сержант от американската армия, вербуван от сержант РОБЪРТ ЛИЙ ДЖОНСЪН да шпионира за КГБ в Западна Германия през 50-те години. Минткенбо е ХОМОСЕКСУАЛИСТ и по материалите по делото „именно това обстоятелство е заинтересувало куратора от КГБ, тъй като хомосексуализмът често са порицава от обществото и хомосексуалистите се чувстват социално изолирани. В такъв човек лесно може да се появи желание да отмъсти на обществото, поставило го в толкова унизително и незавидно положение“.

КГБ поръчва на Минткенбо да набележи други американски хомосексуалисти и го изпраща в Москва на обучение. Там му е внушено да се ожени за рускиня, вербувана от КГБ. Младоженците заминават за Канада, за да получат свидетелства за раждане на канадци, починали скоро след раждането си. Минткенбо получава нареждане да започне работа като брокер на недвижими имоти във Вашингтон, за да може да получава информация за военните и за държавните служители, които си търсят квартири.

Сложният замисъл на КГБ приключва преди още Минткенбо да е започнал да действа. През 1965 г. Джонсън се предава и посочва Минткенбо. И двамата са дадени на съд и получават по 25 години затвор.