Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Телеграма Цимерман

Прехванато съобщение, чието съдържание шокира САЩ и се превръща в ключов фактор за решението им да влязат в Първата световна война. На 16 януари 1917 г. германският министър на външните работи Артур Цимерман изпраща телеграма до германския посланик в Мексико, в която съобщава за подготовката на тотална война с помощта на подводници. Цимерман дава указания на посланика да предложи на Мексико съюз с Германия и да обещае „разбиране от наша страна, ако Мексико реши да си върне загубените територии в Тексас, Ню Мексико и Аризона“.

Сътрудниците на британското ВОЕННОМОРСКО РАЗУЗНАВАНЕ прехващат и декодират текста на телеграмата. Контраадмирал сър РЕДЖИНАЛД (БЛИНКЪР) ХОЛ — директор на британското военноморско разузнаване, веднага оценява стратегическото значение на информацията. Той преценява, че ако с нея бъдат запознати американските управляващи кръгове, те ще се разгневят и това ще помогне САЩ да влязат във войната на страната на Великобритания. Министерството на външните работи предлага телеграмата да бъде публикувана, но Хол не желае немците да научат, че неговите криптографи познават и четат германския секретен дипломатически код. Знаейки, че Цимерман е изпратил телеграмата веднага по няколко канала, Хол урежда нещата така, че неговият АГЕНТ в Мексико да получи копие, закодирано с обикновен шифър.

Британците показват телеграмата на американския посланик в Лондон, който на свой ред я изпраща в Държавния департамент във Вашингтон. Запознавайки се със съдържанието, президентът Уилсън е шокиран. Той дава указание телеграмата да бъде предадена на Асошиейтед прес на 1 март, без да подава информация, кой и как я е прехванал и дешифрирал. Американските пацифисти обявяват, че телеграмата на Цимерман е провокация на англичаните. Но автентичността й е потвърдена от самия Цимерман на 3 март по време на пресконференция.

Когато на 2 април се обръща към Конгреса за обявяване на война на Германия, президентът Уилсън се позовава на телеграмата като доказателство, че Германия „заплашва света и сигурността на нашата страна“.

Вж. СТАЯ 40.