Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хюгъл, Макс (1925)

Брокер на стоковата борса и предприемач, чието назначение като директор на Управлението за операции на ЦРУ, макар и за кратко, води до много противоречиви мнения.

Хюгъл е доверено лице на УИЛЯМ КЕЙСИ, с когото работи през 1980 г. в предизборния щаб на бъдещия президент Роналд Рейгън. През януари 1981 г. Кейси поема поста ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ и взема Хюгъл за свой специален помощник. След едно шеговито подхвърляне от страна на Хюгъл, че желае по-висок пост, Кейси го назначава за директор на Управлението за операции — един от най-важните ръководни постове в ЦРУ. В ролята на директор Хюгъл отговаря за свръхсекретната дейност на ЦРУ, включително за АГЕНТИТЕ и АКТИВНИТЕ МЕРОПРИЯТИЯ. Преди да се издигнат до директори на ЦРУ, АЛЪН ДЪЛЕС, РИЧАРД ХЕЛМС и УИЛЯМ КОЛБИ са били директори на Управлението за операции. Ето какви личности са ръководили управлението — напомнят противниците на Хюгъл. „Все едно че бе поставен някой, който не е лекар, да отговаря за кардиологичното отделение на една централна болница“ — заявява бивш офицер от ЦРУ пред вестник Вашингтон поуст.

Назначението предизвиква негласна буря на протест в редиците на ЦРУ, особено сред директорския състав. След като Хюгъл е назначен, Ричард Столц-младши — ветеран от ЦРУ, който е ръководел съветския отдел, подава оставка. Той е бил логичният избор за следващ директор. (По-късно наследникът на Кейси — УИЛЯМ УЕБСТЪР, назначава Столц за директор на Управлението за операции.)

Роденият в Бруклин грубоват Хюгъл има слабост към светлолилави небрежни костюми и внушителни златни верижки. Описват го като човек с известен опит в американското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ в годините след Втората световна война, но подробностите за работата му остават неизвестни до май 1981 г., когато внезапно се оказва на влиятелна длъжност.

През юли двама братя — Томас Макнийл и Самюъл Макнийл-младши, съдружници на Хюгъл, го обвиняват в неправомерно пласиране на акции. На вестник Вашингтон поуст са изпратени 16 магнетофонни касети със записи на разговори между Хюгъл и братята. Вестникът публикува и такива негови изрази към братята: „Ще ви резна топките… ще ви изпратя корейската си банда…“

Хюгъл отрича обвиненията, но подава оставка, след като вестникът публикува материала. (Преди да се появи публикацията, Хюгъл и Кейси получават касетите за прослушване.)

Напускайки ЦРУ, Хюгъл остава да работи в апарата на Републиканската партия.