Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Венерстрьом, Стиг (1906)

Шведски офицер от военновъздушните сили, който е съветски шпионин.

Венерстрьом постъпва в шведския военноморски флот през 1929 г. Следващата година се записва в авиаторска школа. След завършването й изучава руски език и е обучен за разузнавач. През 1939 г. е повишен в чин капитан и е изпратен в Москва като военновъздушен АТАШЕ в шведското посолство. През 1940 г. е включен в управлението по разузнаване в щаба на въоръжените сили на Швеция.

През 1945 г. е повишен в чин майор, но е твърде недоволен от минималното повишение и смята, че работата му не се оценява справедливо. През 1948 г. се завръща в Москва като полковник и недоволството му достига до съветските специални служби, които подемат кампания за вербуването му като АГЕНТ. Обещават му блестяща кариера в ГРУ — съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ. През 1948 г. той започва шпионската си дейност в полза на Съветския съюз и продължава да работи и след като заема високи постове в Швеция и НАТО.

През 1959 г. в ръцете на американския посланик в Берн, Швейцария, попада писмо, адресирано до директора на ФБР. Писмото е отворено от резидента на ЦРУ. Подписано е с името Снайпер и в него се твърди, че поляк предлага да извършва шпионска дейност за САЩ. Снайпер предлага информация, в която се споменава, че офицер от шведските военновъздушни сили, който е служил като аташе, е шпионин. Следата води до Венерстрьом. (Снайпер е подполковник МИХАЛ ГОЛИЕНЕВСКИ, полски офицер от ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ, който по-късно бяга на Запад. Информацията, която той осигурява, помага и при разобличаването на ДЖОРДЖ БЛЕЙК.) Венерстрьом е на висок пост в шведското Министерство на отбраната, когато е разкрит. Поставен е под НАБЛЮДЕНИЕ и скоро го засичат по време на среща с руснаци в Стокхолм. Прехвърлен е на сравнително безобидна служба в шведската полиция за сигурност, телефонът му се подслушва и срещу него се събират доказателства. След проведено разследване на 20 юни 1963 г. той е арестуван, а двамата съветски АГЕНТУРИСТИ са експулсирани. Той прави признания, че е извършвал шпионска дейност в продължение на 14 години, и се опитва да се самоубие. Предаден е на съд и осъден на доживотен затвор.

Съветското му КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ е Ийгъл (Орел).