Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хърш, Джон

РАЗУЗНАВАЧ от военновъздушните сили на САЩ, срещу когото е проведено разследване за шпионаж, но не е образувано дело.

По време на службата си в края на 80-те години в 690-и авиационен полк за радиоелектронна защита, базиран край летището Темпелхоф в Западен БЕРЛИН, Хърш има достъп до секретна информация на американското ЕЛЕКТРОННО РАЗУЗНАВАНЕ. Той командва инженерно-техническото подразделение на полка, проследяващо радарните и комуникационните излъчвания от страните на Варшавския договор. Хърш притежава ДОСТЪП до секретни материали.

По време на рутинна ПРОВЕРКА ЗА БЛАГОНАДЕЖДНОСТ, проведена през лятото на 1989 г., той е подложен на тест с ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА. Резултатите показват противоречиви отговори. Следователите на военновъздушните сили откриват секретни документи в колата му, банкова сметка на стойност 120 000 долара и скорошни пътувания в Австрия, Франция и Италия.

Хърш е прехвърлен в щабквартирата на командването за електронна безопасност във военновъздушната база Кели в Сан Антонио, Тексас, докато военновъздушната служба на специалните разследвания и ФБР продължават да проверяват миналото му. Служители в разузнаването твърдят, че Хърш е отказал втори тест с детектор на лъжата.

Министърът на военновъздушните сили Доналд Райс казва, че следователите са използвали „разумна преценка“ при провеждането на разследването срещу Хърш, но срещу него не са повдигнати обвинения в шпионаж. Той си подава оставката и е уволнен, като е запазено званието му.