Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Радиоцентър на Тихоокеанския флот (РЦТФ)

Радиоцентър на военноморското РАЗУЗНАВАНЕ В ОБЛАСТТА НА КОМУНИКАЦИИТЕ, създаден към Тихоокеанския флот в навечерието на Втората световна война. РЦТФ е базиран в Пърл Харбър, на остров Оаху, Хаваите. През войната за прикритие получава кодовото наименование Подразделение за бойно разузнаване.

През 1941 г. РЦТФ има състав от около 100 души: 10 офицери и 20 военнослужещи от редовия и сержантския състав в Пърл Харбър и над 60 души в отдалечени станции (бази) в Тихия океан. Още в началото на войната РЦТФ изпитва остра нужда от хора и в състава на центъра изпращат музикантите от военния оркестър на линейния кораб Калифорния, който е силно повреден по време на нападението на японците над Пърл Харбър. Новите сътрудници толкова лесно овладяват навиците на криптолози, че при по-нататъшния подбор на кандидатите за работа в тези подразделения на ВМС започват да отдават предпочитание на кандидатите с музикално образование.

През юли 1942 г. РЦТФ минава на подчинение на новосъздадения в Пърл Харбър Тихоокеански разузнавателен център. През септември 1943 г., след реорганизация на разузнавателната дейност в Тихия океан, РЦТФ минава под ръководството на щаба на командващия Тихоокеанския военноморски флот. (Въпреки че адмирал Честър Нимиц е главнокомандващ и за района на Тихия океан, и за Тихоокеанския военноморски флот, 2-те командвания имат отделни щабове.)

През януари 1945 г. Нимиц мести щабквартирата си в Гуам, а заедно с него се премества и част от РЦТФ.

РЦТФ осигурява изключително ценни разузнавателни сведения в областта на комуникациите за американските сили в Тихия океан по време на войната. Освен това осъществява контрол на радиоразузнавателните подразделения, разгърнати във флота, както и на оперативните групи към главнокомандващия. В края на войната в РЦТФ вече работят неколкостотин души.