Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Къстелоу, Джон (1943–1995)

Спорен историк на британското разузнаване. Преди да стане писател на свободна практика, изнася лекции по икономика и право в Кеймбридж и известно време работи в телевизията.

Като историк има репутация на човек с изключителна енергия и упорство. Основните му творби, свързани с разузнаването, са „А аз бях там“ („And I Was There“, 1985) — биография на контраадмирал ЕДУИН ЛЕЙТЪН, написана съвместно с бившия РАЗУЗНАВАЧ от американския тихоокеански флот, „Маска на предателство“ („Mask of Treachery“, 1989) — книга за АНТЪНИ БЛЪНТ, и „Смъртноопасна илюзия“ („Deadly Illusions“, 1994) — разказ за сътрудника на НКВД АЛЕКСАНДЪР ОРЛОВ, за която си сътрудничи с бившия офицер от КГБ Олег Царев.

Лондонският Таймс пише за Къстелоу в некролога му:

Що се отнася до неговите заслуги като историк, разпространени са 2 коренно противоположни гледни точки. Истината, разбира се, е някъде по средата. Дори и най-непримиримите му критици признават умението на Къстелоу да открива нови, свежи детайли около един или друг факт… Бедата му е, че пише на скучен, суховат език; под перото на друг литератор намерените от него факти и направените изводи биха се чели с голям интерес. Понякога той игнорира някои факти, които не пасват на схемата му. А, от друга страна, се доверява на информация, идваща от такива съмнителни източници, като, да кажем, от агент или сътрудник на КГБ, преследващ свои лични интереси.

Открит е мъртъв в самолет по време на полет от Лондон до Маями — очевидно жертва на хранително отравяне.