Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Редл, Алфред (1864–1913)

Високопоставен сътрудник на австрийското разузнаване и руски шпионин.

Редл е едно от 14-те деца на беден австрийски железничар. На 14 години той постъпва в кадетската школа Лемберг, а след завършването й — в австрийската армия. Независимо от скромния му произход е уважаван като умен офицер, с усет към езиците и с организаторски талант. Издига се до полковник и от 1900 г. е ръководител на Kundschaftsstelle — австрийската служба за шпионаж и КОНТРАШПИОНАЖ.

Руснаците научават за хомосексуалните предпочитания на Редл и му осигуряват млади мъже, както и пари, за да го изнудват, и той им разкрива австрийските шпиони в Русия, австрийските КОДОВЕ и австро-унгарските мобилизационни планове.

През 1913 г. австрийски офицери прехващат пликове, в които се изпращат пари, адресирани до пощенска кутия във ВИЕНА. Редл е разкрит, когато отива до пощата, за да прибере пратката. Австрийското правителство иска да запази измяната му в тайна. (Това ще спести неудобствата по случая, а и австрийската армия ще има възможност да промени военните си планове, без руснаците да разберат.) Изправен пред негови колеги офицери, които имат заповед да го убият, ако Редл не се самоубие, полковникът се застрелва. В прощалната си бележка пише: „Лекомислието и страстта ме погубиха. Молете се за мен. Плащам с живота си за греховете.“

Сред документите, които Редл е предал на руснаците, са австрийските планове за война срещу Сърбия. След убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд през юни 1914 г. Австрия започва война. Но тъй като са уведомени за австрийските планове, сърбите успяват да отблъснат по-силните австрийски части. В резултат Русия и другите европейски велики сили също се намесват и започва Първата световна война.

Вж. РОНГЕ, МАКСИМИЛИАН.