Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Управление за разузнаване и изследване (УРИ)

Служба към Държавния департамент на САЩ за проучване и анализ. Създадена е през септември 1945 г. от президента Труман. Отначало съставът е комплектуван от бивши сътрудници на УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС).

За кратко специалистите са смятали, че УРИ ще стане водещата и основна разузнавателна агенция. Но в преддверието на глобалното противоборство със Съветския съюз в зората на Студената война Труман решава да организира централизиран апарат за сигурност за борба със Съветския съюз, който да няма нищо общо със съществуващата до този момент държавна бюрокрация. Така през 1947 г. е създадено ЦРУ, което отнема прерогативите на УРИ.

Според устава УРИ е изследователска служба, работеща за Държавния департамент, а не и за президента. Дейността на УРИ се ограничава до събиране на „външноразузнавателна информация за формулирането и провеждането на външната политика“. СЪВЕТЪТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, създаден заедно с ЦРУ, е свързан директно с президента. УРИ остава в Държавния департамент, оглавявано от директор с ранг, съответстващ на помощник държавен секретар.

ПРОДУКТЪТ на УРИ по същество не е разузнаване, а оценка на текущите събития от гледна точка на американските интереси за нуждите на Държавния департамент.