Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дюкс, Пол (1889–1967)

Британски оперативен работник в разузнаването, работил в Русия по времето на Октомврийската революция.

Дюкс е син на свещеник, учи музика в Санкт Петербург и живее там от 1915 г. с надеждата да стане един ден диригент, но започва работа в Англо-руската комисия, която координира усилията на двете страни през Първата световна война.

Завръща се в Лондон, след като болшевиките завземат властта през 1917 г. Той е помолен от британското разузнаване да се върне в Русия. Влиза в страната през Хелзинки и като АГЕНТ ST 25 прониква сред болшевиките. Говори спокойно руски и е изключително умел в дегизирането. Даже успява да се представи като сътрудник на болшевишката тайна полиция ЧК. Става член на комунистическата партия и е известен като другаря Петровски.

Установява контакт с белогвардейци и получава информация за съпротивителното движение срещу болшевиките. За да предава докладите си на британците, му се налага да плава с обикновена лодка за разходки до определеното място в Балтийско море, където се намирал патрулен кораб на Кралския военноморски флот.

Въпреки големия риск Дюкс остава в Русия до септември 1919 г., когато мрежата му е разкрита от ЧК и той бяга във Финландия.

Дюкс получава рицарско звание за дейността си.

През 1939 г. британското разузнаване отново се обръща към него, но този път задачата е да разследва изчезването на чешки предприемач, след като нацистка Германия превзема Чехословакия. Дюкс предполага, че тялото на един шивач, открито обезобразено на влакови релси, е трупът на изчезналия предприемач. Той принуждава германците да извършат ексхумация и доказва, че е бил прав.