Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Писмо на Зиновиев

Както се твърди, това е тайно писмо от 1924 г. от председателя на Коминтерна Григорий Зиновиев до английската комунистическа партия. В писмото, което може и да е подправено, се настоява за създаването на комунистически групи в британската армия и работническите профсъюзи, за да се подготвят условия за революция. Писмото е публикувано на 25 октомври 1924 г. в британските вестници, 4 дни преди общите избори, на които не без негова помощ претърпява поражение първото във Великобритания лейбъристко правителство на Рамзи Макдоналд.

Коминтернът — направлявана от Москва организация на братски комунистически партии и движения от различни страни, сплотени от идеята за „световна революция“ — през 20-те години се смята за сериозна заплаха за Великобритания. В отговор на „червената заплаха“ Секретната разузнавателна служба (МИ–6) издирва революционери, предимно сред редиците на лейбъристите и профсъюзите. По време на разследванията се появява писмото, а ръководството на (МИ–6) не дава обяснение, при какви обстоятелства и как е било прехванато. В наши дни единодушно е мнението, че писмото е фалшификат, създаден от английски заговорници, които се опитват да свалят от власт представителите на Лейбъристката партия, смятана за опасна за страната. Супершпионинът СИДНИ РАЙЛИ вероятно също е бил замесен.

Лейбъристкото правителство е установило дипломатически контакти със Съветския съюз и смята да подпише търговски договор с руснаците. При публикуването на писмото шокираният Макдоналд изпраща протестна нота до съветското правителство. Но злото вече е сторено. Лейбъристите претърпяват огромна загуба по време на изборите и консерваторите отново поемат властта.

По някаква ирония на съдбата съветският диктатор Йосиф Сталин скоро елиминира и Коминтерна, и Зиновиев, който несправедливо е обвинен, че работи за чужда разузнавателна агенция. През 1936 г. в публичен процес Зиновиев е осъден на смърт и разстрелян.