Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Шулмайстер, Карл (1770–1853)

Ръководител на френското разузнаване по времето на Наполеон Бонапарт, който сам се нарича император на шпионите. Роден е в Елзас, син е на лутерански свещеник. Говори френски, немски и унгарски език и има изключителен талант за превъплъщение.

Шулмайстер е ТАЕН АГЕНТ през 1804 г. На следващата година става щатен шпионин на Наполеон. По това време Франция е във война с Австрия и Шулмайстер е изпратен под чуждо име във ВИЕНА, за да се запознае с военните сили на врага. Представяйки се за унгарски благородник, той получава достъп до щаба на генерал Карл Мак и му предава подвеждаща информация, която вероятно е причината Наполеон да разгроми Мак край Улм през октомври 1805 г.

Известно е, че Шулмайстер получава възнаграждение не само от Франция, но и от Австрия.

В даден момент е разобличен като френски шпионин и е арестуван. Спасен е от армията на Наполеон, завладяла Виена. Назначен е за комисар на полицията на австрийската столица.

Шулмайстер ръководи и дейността на френската агентура в Прусия и Русия. Според слуховете един от шпионите му е работил в щаба на цар Александър I. Възходът на Шулмайстер по служебната стълбица спира през 1809 г., когато Наполеон се жени за австрийската ерцхерцогиня Мария Луиза. С този брак австрийците получават известно влияние върху Наполеон и започват да се оплакват от бруталността на Шулмайстер. Императорът е принуден да го отстрани. Когато Шулмайстер намеква за своето желание да получи висок пост като благодарност за вярната му служба, по непотвърдени разкази Наполеон отговаря: „Златото — това е единствено подходящата награда за шпионина.“

Шулмайстер отново се присъединява към Наполеон след бягството му от Елба.

Когато нахлуват в Елзас през 1814 г., австрийците се постарават да унищожат именията на Шулмайстер. След френското поражение край Ватерлоо през 1815 г. Шулмайстер е един от първите арестувани поддръжници на Наполеон. Той се спасява, като плаща огромен откуп. Никога не си възвръща богатството и до края на живота си остава в Елзас.