Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уилсън, Едуин

Служител на ЦРУ, който продава оръжие и експлозиви на либийския лидер Муамар Кадафи.

Уилсън е арестуван през 1982 г. по обвинение в оръжеен трафик, а по-късно е осъден за заговор за убийството на правителствените следователи, които са го подвели под отговорност. Осъден е общо на 57 години затвор.

След като служи в американската морска пехота, през 1951 г. Уилсън постъпва в Управлението по сигурността в ЦРУ. Той се внедрява в Международния съюз на моряците и докато все още е в ЦРУ, работи в полза на този съюз. През 60-те години основава КОМПАНИЯ ЗА ПРИКРИТИЕ към ЦРУ Кънсалтънтс интернешънъл. Приблизително по това време границата между личните му сделки и тези на ЦРУ започва да се губи.

Той се прехвърля от ЦРУ в Оперативна група 157 (ОГ 157) — изключително секретна разузнавателна операция на военноморския флот. Очевидно Уилсън иска да си създаде фирма за прикритие, но всичко свързано с нея е от неофициални източници. Според един от докладите той предлага да се създаде фирма за различни стоки, която да се разпростре по цял свят и по този начин да предостави на ОГ 157 достъп до всички световни пристанища и печалба, с която да се финансират операциите на ОГ 157, след като се приспаднат заплатата и комисионите на Уилсън.

Сред познатите на Уилсън са полковникът от военновъздушните сили Ричард Секърд — ръководител на военновъздушната консултативна група в Иран, бъдещ генерал-майор, който по-късно играе значителна роля в аферата ИРАН — КОНТРИ.

През октомври 1975 г. като директор на военноморското разузнаване Боби Рей Инман обмисля преустановяването на дейността на ОГ 157 и командирът на частта уведомява Уилсън, че договорът му изтича на 30 април 1976 г. Уилсън използва връзки в Конгреса, среща се с Инман и му предлага да основе нова Оперативна група. Срещата довежда до окончателното решение на Инман да прекрати дейността на ОГ 157.