Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Свалени самолети

Голям брой американски самолети за РАЗУЗНАВАНЕ и събиране на разузнавателни сведения са били обстрелвани по време на Студената война от съветски и китайски изтребители и ракети земя-въздух. Първата атака срещу американски самолет, извършена от руснаците след Втората световна война, е осъществена, когато изтребители Як обстрелват B–29 СУПЕРФОРТРЕС и го принуждават да се приземи. Американският самолет е имал за задача да спусне провизии за военнопленници близо да Хъмхън, Корея, на 29 август 1945 г. Първата атака срещу разузнавателен самолет е извършена близо до окупирания от руснаците Порт Артур. По време на обичайната си мисия по наблюдение и контролиране на японските кораби, евакуиращи войските си от Северен Китай, на 15 октомври 1945 г. един американски военноморски 2-моторен патрулен самолет PBM Маринър е бил „спипан“ от съветски изтребител. PBM се е бил приближил на около 3,2 км от китайския бряг. Съветският изтребител обаче не открил огън, докато американският самолет не се приближил на 64 км южно от Порт Артур. PBM се снишил до водната повърхност, за да успее да избяга от преследвача си.

Загубите на Съединените щати, включително 1 куриерски самолет на ЦРУ, принуден да кацне в Съветския съюз през 1958 г., са описани по-нататък. Разузнавателните самолети, свалени по време на Корейската и Виетнамската война, не са описани тук. Според непотвърдени от американските служби сведения разузнавателен B–36 се е разбил близо до или в Съветския съюз, докато е извършвал наблюдателен полет през 50-те години.

По време на тези инциденти са убити приблизително 150 американски пилоти. През 1992 г. руският президент Борис Елцин заявява, че руснаците са задържали 12 свалени пилоти. Смята се, че до разпадането на Съветския съюз в края на 1991 г. не е останал жив нито един от тях. Няколко американски разузнавателни самолета са били атакувани от вражески изтребители, но не са били свалени, въпреки че са им били нанесени повреди. Повечето нападатели са руснаци или китайци, но EC–130 Херкулес и RC–135 Стратотанкер са прехванати от либийски изтребители. Смята се, че най-малко девет самолета U–2, три RB–57 и два RF–101, управлявани от тайвански пилоти, са били свалени над Китай. Те не са включени в следния списък на свалените самолети:

8 април 1950 г.: PB4Y–2 Прайвътиър на американския военноморски флот за ЕЛРАЗ е свален от съветски изтребители над Балтийско море. Нито един от 10-членния екипаж не оцелява, въпреки че има сведения някои от тях да са пленени. Самолетът е бил без въоръжение.

6 октомври 1951 г.: Патрулен самолет P2V–3 НЕПТУН на американския военноморски флот, извършващ полет за метеорологично проучване, изчезва в близост до бреговете на Сибир, след като е бил обстрелван от съветски изтребители. Загиват и 10-имата членове на екипажа.

13 юни 1952 г.: RB–29 Суперфортрес на американските военновъздушни сили с 12-членния екипаж изчезва безследно по време на разузнавателна мисия над Японско море. Някои източници съобщават за атака на съветски изтребител.

7 октомври 1952 г.: RB–29A Суперфортрес на американските военновъздушни сили изчезва по време на рутинен полет край японските брегове. Вероятно е свален от съветски изтребители. 8-членният екипаж вероятно загива.

29 ноември 1952 г.: Американски товарен самолет е свален над Североизточен Китай. Заловените членове на екипажа ДЖОН ДАУНИ и РИЧАРД ФЕКТО са върнати в Съединените щати съответно през 1973 и 1971 г. Другите двама загиват.

18 януари 1953 г.: P2V–5 Нептун на американския военноморския флот е принуден да се потопи в Тайванския проток край Шантоу, Китай, след като е бил обстрелван от китайски противовъздушни оръдия. Седем души от екипажа безследно изчезват — вероятно двама са пленени от китайците. Хидроплан на американската брегова охрана се разбива, излитайки да търси липсващия самолет.

29 юли 1953 г.: RB–50 Суперфортрес на американските военновъздушни сили е свален от съветски изтребители над Японско море. Вторият пилот е спасен, но 16 души от екипажа загиват, въпреки че успяват да скочат с парашути, поради което се предполага, че са пленени от руснаците.

4 септември 1954 г.: Патрулен P2V–5 Нептун на американския военноморски флот е свален от съветски изтребители на 46 км от сибирския бряг. Един член на екипажа е убит, а останалите 9 оцелели са спасени на следващия ден.

7 ноември 1954 г.: RB–29 на американските военновъздушни сили за фоторазузнаване е свален близо до Хокайдо, Япония, от съветски изтребители. От 11-членния екипаж 1 загива, а другите са спасени.

22 юни 1955 г.: Патрулен P2V–5 Нептун на американския военноморски флот е нападнат от съветски изтребители близо до остров Св. Лаврентий в Берингово море. Самолетът се разбива на острова. Седем души от 10-членния екипаж са ранени, а трима са невредими.

22 август 1955 г.: P4M–1Q Мъркейтър на американския военноморски флот за ЕЛРАЗ е свален край островите Шъндзъ на 52 км от китайския бряг, докато изпълнява нощна мисия. И 16-имата членове загиват. Телата на някои от тях са открити от американски спасителен самолет.

27 юни 1958 г.: Изпълняващ куриерска мисия за ЦРУ транспортен C–118 на американските военновъздушни сили с 6-членен екипаж и трима служители на ЦРУ навлиза 160 км в пределите на съветското въздушно пространство и е принуден от изтребители да кацне в съветска Армения. Петима скачат с парашути, преди самолетът да се приземи, двама от които са ранени. Всички са пуснати след 10-дневни разпити. Самолетът е излетял от писта в Адана, Турция, и се е насочил на изток към Техеран. Навлязъл е в съветското въздушно пространство поради лоши атмосферни условия и е бил атакуван от изтребителите. Било е преценено, че самолетът не е изпълнявал шпионска мисия.

2 септември 1958 г.: EC–130 Херкулес на американските военновъздушни сили за ЕЛРАЗ със 17 души на борда е улучен от съветски изтребители и катастрофира в съветска Армения. Телата на 6 души са върнати от съветското правителство. За останалите 11 не се споменава нищо.

16 юни 1959 г.: Патрулен самолет на американските военноморски сили P4M–1Q Мъркейтър е нападнат от съветски изтребители над Японско море на 136 км източно от Вонсан, Северна Корея. Улученият самолет се връща до военновъздушната база Нихо в Япония. Артилеристът на опашната картечница е сериозно ранен.

1 май 1960 г.: Използваният от ЦРУ U–2 е свален от съветска ракета земя-въздух близо до Свердловск. Пилотът ФРАНСИС ГАРИ ПАУЪРС е пленен.

1 юли 1960 г.: RB–47 — вариант на B–47 СТРАТОДЖЕТ — на американските военновъздушни сили за ЕЛРАЗ е свален от съветски изтребители МиГ–19 над Баренцево море по време на полет от база в Англия. От 6-членния екипаж четирима загиват, а двамата оцелели са освободени от съветското правителство на 25 януари 1961 г.

7 октомври 1962 г.: U–2 на американските военновъздушни сили е свален от съветска ракета SA–2 земя-въздух. Пилотът — майорът от военновъздушните сили РУДОЛФ АНДЕРСЪН-МЛАДШИ — е убит.

10 март 1964 г.: RB–66 Дистройър на американските военновъздушни сили е свален над Източна Германия от съветски изтребител. Тричленният екипаж успява да скочи с парашути. Един е ранен. И тримата са предадени на американското правосъдие.

15 април 1969 г.: EC–121M Уорнинг стар (Суперконстелейшън) на американския военноморски флот, изпълняващ ЕЛРАЗ мисия край бреговете на Северна Корея, е свален от корейски изтребители. Всички 31 души на борда загиват. Две от телата са открити в морето.

5 февруари 1973 г.: EC–47Q Скайтрейн на американските военновъздушни сили е свален по време на разузнавателна мисия над Лаос (една седмица след Парижкото споразумение за прекратяването на Виетнамската война). На борда е имало 4-членен екипаж. Според някои от докладите двама са пленени и вероятно отведени в Съветския съюз за разпит.

Няма сведения съветски разузнавателни самолети да са свалени от американците. Съветски БЕДЖЪР пада в морето в близост до американския самолетоносач Есекс на 25 май 1968 г., докато извършва серия полети над американския кораб. Оцелели след катастрофата няма. Няколко съветски самолета с египетски отличителни знаци са свалени от израелски изтребители в Близкия изток. Израелците освен това свалят и няколко британски разузнавателни самолета. На 20 ноември 1948 г. новият P–51D Мустанг прехваща Москито PR Mk 34 при разузнавателен полет. Въпреки че картечниците на Мустанга засичат след няколко серии, Москито PR Mk 34 е ударен и пада в Средиземно море. И двамата членове на екипажа загиват. (Пилот на Мустанга е Уейн Пийк — бивш пилот от американските военновъздушни сили, който воюва като доброволец за Израел.)

На 7 януари 1949 г. — утрото, когато влиза в сила спирането на огъня между Египет и Израел, няколко въоръжени британски разузнавателни самолета навлизат над окупираната от Израел територия в пустинята Негев. Израелските противовъздушни оръдия обстрелват 4 самолета FR.18 Спитфайър, изпълняващи незначителна мисия. Един от самолетите е свален, пилотът катапултира, но го пленяват. Докато останалите 3 самолета Спитфайър наблюдават как парашутът се спуска към земята, се появяват 2 израелски изтребителя Mk.IX Спитфайър и свалят останалите 3 въоръжени фоторазузнавателни самолета. Един от пилотите е убит, а другите двама катапултират успешно. (Четирите британски изтребителя Темпест, изпратени да потърсят липсващите Спитс, също са нападнати от израелски изтребители. Единият е свален, а оцелелият отвръща на огъня, преди да се оттегли на египетска територия.)