Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Граф Цепелин

Германски пътнически въздухоплавателен кораб, използван през 1939 г. за ЕЛЕКТРОННО НАБЛЮДЕНИЕ на британски радарни инсталации. Граф Цепелин — втори модел германски въздушен кораб с това название, е построен през 1938 г. Това е най-напредналият в технологично отношение въздушен търговски кораб.

Граф Цепелин преминава успешно пробните полети, но така и не е използван за пътнически превози. Базиран във Франкфурт, корабът е пуснат в експлоатация през 1939 г. от германските военновъздушни сили като ЛЕТАТЕЛНО СРЕДСТВО ЗА ОТКРИВАНЕ НА РАДАРИ. Целта е да улови дължината на вълните на британските радари и да определи разположението им. Предпочетен е, тъй като съществуващите самолети не са били достатъчно издръжливи, а и мястото за електронно оборудване в тях е било твърде ограничено. Граф Цепелин извършва първия си наблюдателен полет в края на май 1939 г.

И първият, и вторият разузнавателен полет от август 1939 г. не регистрират полезна информация, тъй като възникват проблеми с електронното оборудване. Първият полет на Граф Цепелин е засечен от британски радар, но по време на втория не е забелязан. Лондонският вестник Дейли телеграф разкрива полета пред широката общественост, но германското правителство отрича той да е напускал Германия или да се е доближавал до бреговете на Англия. След избухването на войната в Европа Граф Цепелин не е използван за полети.

Трябва да се отбележи, че Граф Цепелин, получил военното обозначение LZ–130, е с най-тежката конструкция от 130-те монтирани в Германия. (Първият Граф Цепелин е построен през 1928 г. и 10 години е използван за търговски и пътнически превози. Осъществил е 590 полета, преди да бъде изтеглен през юни 1937 г. Този Граф Цепелин осъществява първия си дълъг полет над Атлантика до Съединените щати за 112 часа. По-късно, през 1929 г., корабът прави околосветско пътешествие — пътуване с многобройни кацания и продължителни полети над Сибир, което отнема над 21 дни, като 7 са прекарани в почивка. Същата година корабът прави проучвателен полет над Арктика, а през 1930 г. за пръв път извършва полет до Южна Африка.)

Въздухоплавателните кораби Граф Цепелин са демонтирани и претопени през 1940 г. Херман Гьоринг, ръководител на Луфтвафе, е изпитвал недостиг от алуминий за бойните самолети.

shpionazh-18.jpgLZ–130 Graf Zeppelin