Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бомб

Бърза калкулираща машина, използвана от англичаните в ПАРК БЛЕЧЛИ и от американците във Вашингтон, за да определя положенията на РОТОРИТЕ на германската машина ЕНИГМА. Серията на тези машини имат за основа полската машина БОМБА.

Англичаните създават няколко модела от тези електромеханични (не електронни) апарати, които могат бързо да проверят възможното разположение на роторите в машините Енигма. Ето какво обяснява Роналд Люин в книгата „Ултра отива на война“ („Ultra Goes To War“, 1978):

Редът на поставяне на колелата (роторите) в Енигма можеше да бъде по 60 различни начина, а при всеки отделен начин съществуваха 17 576 възможни положения на индивидуалните колела (ротори), които трябваше да се проверят. Няма човешки мозък, който да може да се сравнява с електромагнитната Бомб при достигане на отговорите на подобна мащабна задача.

Първата Бомб е създадена в Парк Блечли в началото на 1940 г. Устройството е високо 2,43 м и почти толкова широко. В него са събрани лампи, контакти и жици. За едновременното дешифриране на различни КОДОВЕ, ползвани от германския Вермахт и ГЕСТАПО, англичаните създават още няколко машини. От средата на 1943 г. Бомб се използва и от американското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ. Като оператори на английските машини работят жени от помощната служба на Кралския военноморски флот (машините непрекъснато бълват изписани листове), а на американските — от Помощния армейски женски корпус и от Доброволната женска служба към ВМС.

Вж. КОЛОС.