Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бърчет, Уилфрид (1911–1983)

Австралийски журналист, обвинен в шпионаж в полза на Съветския съюз.

Твърденията, че Бърчет има връзки с руснаците, започват след Корейската война. Тогава бивши американски военнопленници правят изказвания, че той е участвал в „промиването на мозъци“, вследствие на което ги принуждавали да правят антиамерикански изказвания или да подписват петиции, с които настояват Съединените щати да прекратят войната.

Много американци смятат, че севернокорейски и китайски следователи са прилагали някакви дяволски методи за „промиване на мозъка“. Това, изглежда, е единственото обяснение на факта, че 70 % от американските пленници са направили признания или са подписали петиции. През 1953 г. АЛЪН ДЪЛЕС — ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ, нарежда да се направи проучване на прилагания от комунистите начин за „промиване на мозъка“.

На 3 септември 1945 г. Бърчет успява да посети Хирошима и написва за лондонския Дейли експрес първата статия, в която се описва радиацията, последвала от експлозията на първата атомна бомба. Американските окупационни власти го обвиняват, че е „станал жертва на японската пропаганда“, и едва не го изхвърлят от Япония. Този инцидент слага началото на дългата история на конфронтацията между Бърчет и американските власти.

През 1951 г. Бърчет отива в Китай, а след това — в Корея и пише за Се соар, ляв парижки вестник. Открит симпатизант на комунистите, Бърчет е смятан за антиамерикански настроен кореспондент. Една от статиите му потвърждава, че Съединените щати водят бактериологична война в Корея. Твърденията в статията са отхвърлени от американски говорител. Когато започват преговорите за мир, много западни журналисти го използват като източник поради връзките му със смесената севернокорейско-китайска делегация. Американските власти предупреждават кореспондентите да не приемат информация от Бърчет, но напразно.

През 1963 г. той пише репортажи от Виетнам за британския комунистически вестник Морнинг стар, американския ляв Нешънъл гардиан и за японски издания. Работи в Ханой, пише прокомунистически статии и е почетен гост на северновиетнамския режим. По думите на самия Бърчет именно заради неговите антиамерикански репортажи американците нанасят въздушни удари над базите на виетнамските партизани, които той е посещавал.

През 1972 г., когато президентът Никсън посещава Китай, Джоу Ънлай решава да го запознае с Бърчет. „А, да — казва Никсън, когато се здрависва с Бърчет. — Вие сте австралийски кореспондент. Чувал съм за вас.“

Бърчет веднъж споменава, че от ЦРУ са му предложили 100 000 долара, за да шпионира в полза на Съединените щати по време на Корейската война. Твърди се, че ИЗМЕННИК от КГБ го е посочил като съветски шпионин, но името му никога не е било забъркано в какъвто и да е случай на шпионаж.