Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хауърд, Едуард (1951)

Бивш офицер от ЦРУ, избягал в Съветския съюз през 1985 г., след като е изобличен като съветски АГЕНТ. Вероятно постъпва така, за да отклони вниманието на ловците на ВНЕДРЕНИ АГЕНТИ от ОЛДРИЧ ЕЙМС.

Хауърд е роден в Аламогордо, Ню Мексико, близо до мястото, където е извършен първият в света опит с атомна бомба. Баща му е ракетен специалист в близката военновъздушна база Холоман. Майка му произлиза от испано-американско семейство от Ню Мексико. Семейството се мести често, тъй като бащата на Едуард е прехвърлян в различни бази в Съединените щати и чужбина. След като завършва университета в Тексас през 1972 г., Хауърд известно време работи за корпорацията Ексксън корп. в Ирландия, а след това се присъединява към Корпуса на мира и работи в Колумбия, където се запознава с бъдещата си съпруга, също доброволка от Корпуса на мира.

Напуска Корпуса на мира през 1975 г. Защитава магистърска степен по бизнесадминистрация и постъпва в агенция за отдаване на заеми в Перу, създадена от американската Агенция за международно развитие. През 1979 г. се връща в Съединените щати и работи във фирма в Чикаго, която се занимава с проблемите на околната среда. През 1980 г. ЦРУ се свързва с него в отговор на документите му за постъпване на работа, които е изпратил година преди това.

Около година Хауърд е „курсант“. Наред с всичко друго минава и 18-месечен курс разузнавателна подготовка в КЕМП ПИЪРИ — учебен център на ЦРУ във Вирджиния. След това получава назначение в Управлението по операциите на ЦРУ. Хауърд приема предложението да стане РАЗУЗНАВАЧ, като работи под дипломатическо ПРИКРИТИЕ в посолството в Москва. В задълженията му влиза работа с агенти съветски граждани. Съпругата му Мери също работи в Управлението по операциите — тя е секретарка на неговия началник.

След известно време съгласно нови правила Мери Хауърд е изпратена в помощ на съпруга й в Москва. Тя е била задължена да проследява провеждането на тайниковите операции на съпруга си и на другите сътрудници. Един от инструкторите на Хауърд е кадровата сътрудничка на ЦРУ МАРТА ПИТЪРСЪН, която дълго време успява да надхитря проследяващите я от КГБ, но през 1977 г. в края на краищата е заловена. Кариерата на Хауърд в ЦРУ внезапно завършва: през май 1983 г. той не издържа проверката с ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА и е уволнен.

Според ЦРУ Хауърд използва наркотици, има проблем с алкохола и е крадец на дребно. Веднъж е измъкнал пари от портмонето на някаква жена в самолета по време на полет. Използването на наркотици излиза наяве по време на първата рутинна проверка с детектора на лъжата, а другите прегрешения — при следващите.

Хауърд получава работа като икономически съветник в законодателните органи в щата Ню Мексико. Той, Мери и новороденият им син се преместват в Елдорадо, южно от Санта Фе. Хауърд продължава да пие много и на 6 февруари 1984 г. е арестуван след пиянска свада и стрелба с пистолет 44-ти калибър. Осъден е условно на 5 години.

През септември 1984 г. Хауърд признава, че е пътувал тайно до Европа. Според ФБР се е срещал с офицери от КГБ във ВИЕНА и е получил пари за предоставената от него информация. Предполага се, че информацията е свързана с това, което е научил по време на обучението и краткия си престой в ЦРУ, или че се е надявал да осигури информация за близката национална лаборатория в Лос Аламос — научноизследователски център за ядреното оръжие и технологиите за Звездни войни. Може да е имал желание да бъде агент на КГБ или КУРИЕР на агентите му. Поради това, че владее свободно испански и е работил в ЦРУ, Хауърд е подходящ кандидат, който да докладва за операциите на ЦРУ (с център Санта Фе) в Латинска Америка.

През март 1985 г. Хауърд и съпругата му пътуват отново до Европа, като казват на приятели от Санта Фе, че ще бъдат в Германия. През юни 1985 г. Пол Стомбо — офицер от ЦРУ под ПРИКРИТИЕТО на втори секретар в американското посолство в Москва, е арестуван заедно със съветския агент АДОЛФ ТОЛКАЧОВ — специалист по ракетно въоръжение и авиационна техника, с когото е трябвало да се срещне. Руснаците не съобщават веднага за арестите. Толкачов е екзекутиран на 24 септември 1986 г., а съобщението за това е едва на 22 октомври.

(По-късно вината за провала на Толкачов ще бъде стоварена върху Хауърд. Но през февруари 1994 г. след арестуването на сътрудника от контраразузнаването на ЦРУ Еймс се приема, че Толкачов е предаден от него. В интервю с писателя Дейвид Уайс през 1991 г. Хауърд настоява: „Не съм го предал.“ Еймс твърди, че е предал първата си информация за КГБ през юни 1985 г. В последно време американските контраразузнавачи са склонни да смятат, че и двамата имат вина: Хауърд е предал на руснаците общи данни за московските агенти на ЦРУ, а Еймс им е посочил конкретно Толкачов.)

През юли 1985 г. Хауърд се среща с бивш служител на ЦРУ и му казва, че е предавал информация на руснаците. В ЦРУ стигат слухове за тази среща, но, изглежда, не са предприети никакви действия. Месец по-късно ВИТАЛИЙ ЮРЧЕНКО — високопоставен офицер от КГБ, който преминава на страната на противника в Рим, съобщава на ЦРУ, че бивш служител на ЦРУ, който е имал назначение в Москва, се е срещал с офицери от КГБ през есента на 1984 г. и е издал тайни на агенцията за руски граждани — шпиони на ЦРУ в Съветския съюз. Юрченко добавя, че не знае как се казва. ЦРУ и ФБР започват да издирват внедрен агент.

През септември 1985 г. по молба на ЦРУ ФБР започва наблюдение над Хауърд и получава разрешение от СЪДА ЗА НАДЗОР НА ВЪНШНОТО РАЗУЗНАВАНЕ за телефонно подслушване. На 20 септември от ФБР решават да разпитат Хауърд. Той дава вид, че е заинтересован от евентуално сътрудничество, но още на следващия ден заедно със съпругата си заминава за Санта Фе. По пътя те са „придружавани“ от група сътрудници на ФБР. В удобен момент Хауърд изскача от колата, а на неговото място съпругата му поставя КУКЛА ЗА ЗАБЛУДА. (Вж. ТЕХНИКА НА ШПИОНАЖА.)

На 23 септември ФБР получава разрешение за арест на Хауърд, но по това време той вече е на път за Москва през Копенхаген и Хелзинки. Във финландската столица е поет от сътрудници на КГБ, които работят под прикритие в посолството. Те скриват Хауърд в багажника на автомобил на посолството и тайно го прекарват през финландско-съветската граница край Виборг.

Вината за последвалите арести на Майкъл Селърс — втори секретар на американското посолство в Москва, и на Ерик Сайтс — военен АТАШЕ в посолството, както и на Стомбо и Толкачов се приписва на Хауърд. (Разкритието за предателството на Еймс от 1994 г. налага промени в списъка, кой кого е предал, като предателствата, които са били приписвани на Хауърд, сега се приписват на Еймс.)

През август 1986 г. Хауърд се появява в Москва. Съветското правителство му дава политическо убежище за „проява на загриженост към човечеството“ и съветско гражданство. По-късно Хауърд казва по телевизията: „Аз обичам родината си. Никога не съм извършил нещо, което да е в нейна вреда.“

В книгата си „Конспиративна квартира“ („Safe House“, 1995) той твърди, че се е връщал тайно в Съединените щати с изработен от КГБ фалшив паспорт. След като един от сътрудниците на КГБ му съобщава, че съпругата му е завербувана от ФБР, Хауърд решава да се върне в СССР. Той открива консултантска фирма за обслужване на американци, които желаят да открият свои филиали в Русия.