Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гийом, Гюнтер

Личен помощник на западногерманския канцлер Вили Брант и източногермански шпионин. Несъмнено най-добрият от агентите на Щази, които проникват в западногерманското правителство между 1949 г., когато е създадена Източна Германия, и 1990 г., когато двете Германии се обединяват.

През Втората световна война баща му, който е лекар, дава подслон и осигурява медицинска помощ на Брант, когато е бил преследван от ГЕСТАПО. През 1955 г. Гийом-старши се свързва с Брант, който по това време е кмет на Западен БЕРЛИН, за да помогне на сина му да избяга от Изтока. С помощта на Брант през 1956 г. Гюнтер пристига на Запад като политически емигрант. По същото време младият Гийом, обучен от КГБ, е в армията на Източна Германия и работи за Щази.

Брант му осигурява работа в Социалдемократическата партия (СДП). Гийом успява да се издигне в йерархията на партията и през 1970 г. става личен помощник на Брант. На този пост Гийом има достъп до най-секретните планове и документи в администрацията на Брант, а също и до документацията на НАТО. Освен това той придружава семейството на Брант по време на почивките му. В книгата „Кой кой е в шпионажа“ („Who’s Who in Espionage“, 1984) Роналд Пейн и Кристофър Добсън отбелязват: „… Гийом изглеждаше напълно безобиден. С двойна брадичка, с подпухнало лице, приличаше на бухал, скрит зад очилата с метални рамки, а и се държеше като идеалния изпълнител.“

През април 1974 г. Гийом е арестуван по обвинение в шпионаж. По време на разпитите той признава, че е работил за Щази. Осъден е на 13 години затвор. Съпругата му Кристел също е осъдена за измяна. През 1981 г. и двамата се завръщат в Източна Германия като част от размяната със западногермански граждани, задържани на Изток.

Скандалът, свързан с Гийом, води до оттеглянето на Брант от канцлерския пост през май 1974 г.