Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Комисия Агранат

Израелска правителствена комисия, създадена през ноември 1973 г. — в началото на войната на Йом Кипур, за установяване „вината“ и предаване на съда на държавните чиновници, допуснали египетските сили да форсират и да прекосят Суецкия канал и да нанесат внезапен удар на Израел. Комисията носи името на председателя й Шимон Агранат — председател на израелския Върховен съд. На 2 април 1974 г. комисията публикува предварителен доклад с остра критика по адрес на АМАН (израелското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ) за това, че разузнаването не е в състояние навреме да съобщи за възможните военни стъпки на Египет. В доклада се препоръчва отстраняването на генерал-майор Елиаху Зейра и на трима други високопоставени сътрудници на специалните служби. Аман носи вина не само заради внезапното нападение, но и заради неуспешната контраатака на Израел на 8 октомври.

В книгата си „Тайните войни на Израел“ („Israel’s Secret Wars“, 1991) Йън Блек и Бени Морис пишат:

Огромният провал на израелското разузнаване през 1973 г. даде 2 основни урока: предубежденията и предразсъдъците не трябва да се поставят над неоспоримите факти, особено когато тези факти са тревожни и се отнасят до бъдещето. И, второ: главното в работата на специалните служби е не в умелото им ръководство, не в добрата организация и не в съвършеното оборудване, а в умението да се отделя зърното (качествената разузнавателна информация) от плявата (лъжливите, недостоверни сведения) и онези сигнали от общата шумотевица, които заслужават внимание. А оценката и интерпретацията на всички разузнавателни данни — това е работа на аналитиците и на политическото ръководство на страната.

Зейра, високо оценен за дейността му като заместник-ръководител на Аман по време на Шестдневната война през 1967 г., е принуден да се оттегли.

Комисията обвинява също началник-щаба на израелските въоръжени сили и командващ южния фронт. На министър-председателя Голда Меир и министъра на отбраната Моше Даян се казва, че нямат „пряка отговорност“ за случилото се. Независимо от това и Меир, и Даян подават оставка.

Комисията препоръчва и промени в организацията на израелските разузнавателни служби. На МОСАД и на Изследователския отдел към Министерството на външните работи се възлага анализ на разузнавателната информация. Така се слага край на монопола на Аман върху анализа и оценката на информацията.

Окончателният доклад на комисията е публикуван на 30 януари 1975 г.