Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Фукушима (1858–1919)

Сътрудник на японското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ през Руско-японската война (1904–1905). Произхожда от семейство на самурай. Още като юноша постъпва в имперската армия и почти веднага получава назначение в Генералния щаб. Служи като военен АТАШЕ в Китай и Германия.

Веднъж в някакъв спор той казва на германски офицери, че може да язди на кон от БЕРЛИН до Владивосток. И за да отхвърли всяко подозрение към казаното от него пред свидетелите на спора, той яхва коня и се впуска в дългото пътешествие. По целия път — над 14 000 км, той събира разузнавателни сведения. Фукушима пътешества с разузнавателна цел също из Монголия, Манджурия и Корея.

През Руско-японската война е директор на разузнаването на Първа японска армия. Генерал сър Иън Хамилтън, прикрепен към Първа армия като британски военен наблюдател, описва Фукушима като „изключително способен“ разузнавач, който изпълнява безотказно дълга си и довежда докрай мисиите си.

Като прави равносметка на японските постижения в разузнаването по време на войната, Фукушима разбира, че СУН ДЗЪ — китайски военен стратег и мъдрец, би бил горд: „Щеше да каже, че сме се вслушали в думите му чак до последното изречение. Но ние знаем, — продължава Фукушима, — че сме се справили значително по-добре. Започнахме нова книга от там, където е приключил той.“ След войната получава ранг, равносилен на генерал-губернатор в китайската провинция Квантун, и запазва този пост от 1912 до 1917 г.