Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хамбълтън, Хю Джордж (1922)

Икономист в НАТО, шпионирал за Съветския съюз.

Хамбълтън е роден в Отава, Канада. Прекарва няколко години в Европа, където баща му работи като журналист. През 1937 г. се връща в Канада и след това учи в Калифорния. След като завършва висшето си образование през 1940 г., се записва в едно от подразделенията на движението Свободна Франция в Канада. Изпратен е в Алжир и след освобождението на Франция през 1944 г. заминава за Париж, където работи за френското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, а по-късно е назначен като офицер за свръзка в щаба на американската армия. В края на войната е прехвърлен в разузнавателен отряд към канадската армия.

След завръщането си в Отава се запознава със съветски дипломат, който го моли да му даде рутинна, несекретна информация. Хамбълтън пренебрегва молбата. Двамата се срещат отново, когато Хамбълтън тръгва за Франция за защита на научна степен по икономика. До 1956 г. не е правен повторен опит за вербуването на Хамбълтън. След това той постъпва като икономист аналитик в НАТО. Там получава достъп до СТРОГО СЕКРЕТНИ документи. Този път руснаците успяват да го завербуват. Сътрудник на съветските специални служби урежда така нещата, че наблизо на срещите винаги да има паркиран покрит камион, в който техници на КГБ бързо да фотокопират документите, които Хамбълтън донася.

От тези документи, пише ДЖОН БАРЪН в книгата „КГБ днес“ („KGB Today“, 1983), „руснаците имат възможност да се запознаят с аналитичните извадки — в дадения случай нека оставим настрана въпроса за точността им — и отчасти с намеренията на Запада. На тях им става ясно, че Западът знае за тях и че възнамерява да предприеме нещо.“ Агентуристът на Хамбълтън твърди, че предадените материали са „чисто злато“. Хамбълтън никога не взима пари за работата си. Мотивацията му е да съдейства за укрепването на мира.

Хамбълтън не върши шпионската дейност с желание, затова през 1961 г. напуска НАТО и постъпва в лондонската Школа по икономика, въпреки че по-голямата част от времето си прекарва в Испания. По-късно като преподавател в университета Лавал в Квебек пътува често в Израел, Перу, Австрия и Съветския съюз. За всяко свое пътуване той предава подробен доклад на КГБ. В един от тях изказва предположение, че Израел е създал атомно оръжие. По време на уредено от КГБ посещение в Москва той получава честта да обядва с ЮРИЙ АНДРОПОВ — по това време председател на КГБ. Андропов потвърждава предложението на специалните служби Хамбълтън да постъпи на работа в института Хъдсън — американския „мозъчен център“ за изучаване на стратегията и тактиката на ядрената война.

През ноември 1978 г. по време на среща, проведена във ВИЕНА, агентуристът на Хамбълтън от КГБ го предупреждава, че е поставен под наблюдение от западните служби за сигурност и трябва да прекрати всички контакти. Хамбълтън прекарва 1 година в Европа и през септември 1979 г. се завръща в университета Лавал. Скоро след това сътрудници от КАНАДСКАТА КРАЛСКА КОННА ПОЛИЦИЯ го арестуват по подозрение в шпионаж. Но тъй като шпионската му дейност не е била насочена срещу Канада, властите не го предават на правосъдието.

През юни 1982 г. Хамбълтън заминава за Лондон на почивка. Арестуван е и е обвинен в нарушаване на ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА ТАЙНА, тъй като е предавал секретна информация на Съветския съюз. Хамбълтън твърди, че е ДВОЕН АГЕНТ, работил за френското разузнаване. Когато твърдението се оказва напълно безпочвено, той признава, че е предал „хиляди“ документи на НАТО на руснаците, но настоява, че две трети от тях не са били секретни. Сред предаваните секретни материали са и свръхсекретните данни КОСМИК — най-висшата степен на засекретяване в НАТО. Хамбълтън признава вината си и е осъден на 10 години затвор.

Според британските източници Хамбълтън е бил разкрит от АНАТОЛИЙ ГОЛИЦИН — разузнавач от КГБ, преминал на страната на противника през декември 1961 г. Въпреки че не знае имената на АГЕНТИТЕ от НАТО, които предават разузнавателна информация на руснаците, Голицин все пак е дал сведения, на базата на които агентът да бъде разпознат. ФБР свързва неофициално Хамбълтън с друг изменник — РУДОЛФ ХЕРМАН, псевдоним на сътрудник от КГБ, който е ПРЕВЕРБУВАН от ФБР между 1977 и 1979 г.