Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дули, Томас (1927–1961)

Лекар от военноморския флот на САЩ, станал известен с „хуманитарната си дейност“ във Виетнам. Навремето не се е знаело, че работи за ЦРУ.

След поражението на Франция във войната й в Индокитай Женевската конференция от 1954 г. разделя Виетнам на Северен и Южен. Дули заминава за Северен Виетнам с двойна мисия. Той съвсем открито помага на бежанците католици, а прикрито действа като служител на ЦРУ и ги подтиква да се насочат на Юг и да се присъединят към католиците от Южен Виетнам. Тази част от американската политика е в подкрепа на южновиетнамския министър-председател Нго Дин Дием.

Хуманитарната дейност на Дули е съвсем искрена. Работата му за ЦРУ включва промяна на американското обществено мнение за комунистите, като пропагандата често оставя действителността на втори план. В първия си бестселър — „Освободи ни от злото“ („Deliver Us from Evil“, 1956), той разказва за жестокостите на комунистите спрямо виетнамците християни.

След смъртта на Дули започва движение, за да бъде канонизиран, но когато по време на проучването за канонизиране излизат наяве връзките му с ЦРУ, то е прекратено.