Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Рьослер, Рудолф (1897–1958)

Антинацистки настроен германец, ключов член на ШПИОНСКИЯ КРЪГ ЛУСИ.

През Първата световна война Рьослер служи в немската армия, но за разлика от другите ветерани в унизена и неспокойна Германия след войната, които подкрепят нацистите, той още в самото начало им се противопоставя. Известно време живее със съпругата си в Берлин, където работи в театъра и публикува антифашистки статии. След това се преместват в Люцерн, Швейцария. Рьослер открива издателство и става разузнавач единак. През 1936 г. публикува брошура, в която предсказва германската окупация на демилитаризираната Рейнска област — 6 месеца преди това да стане действителност.

Рьослер имал добри връзки с Вермахта, откъдето получавал разузнавателна информация, в това число информацията за нападението на Германия срещу Съветския съюз с точната дата (22 юни 1941 г.).

В своята книга „Изкуството на разузнаването“ („The Craft of Intelligence“, 1963) АЛЪН ДЪЛЕС — резидент на УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ в Берн през тези години, пише: „По неустановен досега канал Рьослер постоянно получава в Швейцария разузнавателна информация от германското върховно командване в Берлин за по-малко от седмица след приемането на решенията от военното ръководство на Германия…“ Рьослер работи за Съветския съюз и дълго време успява да избегне ареста по обвинение в шпионаж, тъй като паралелно с тази си дейност редовно информира швейцарските власти за немските планове срещу тяхната страна. Така например през юли 1940 г. швейцарците доста се поизплашили, научавайки, че германците са съсредоточили свои войски на немско-швейцарската граница. Но Рьослер ги успокоил, получавайки по своите канали точна информация, че тези мероприятия не са подготовка за влизане в Швейцария. Заплахата от такова навлизане си останала, а Рьослер продължил да информира швейцарските специални служби за германските планове. Но през 1944 г. швейцарците арестуват Рьослер и останалите членове от кръга Луси. Очевидно са искали да ги предпазят от германското СД. През септември същата година ги освобождават.

След войната семейство Рьослер решава да остане в Швейцария. Едва през 50-те години той предприема едно-единствено и доста загадъчно посещение в Западна Германия. Там той е арестуван като шпионин и осъден на 1 година затвор.

Рьослер умира в Швейцария в жестока нищета. Разноските по погребението му поема анонимен благодетел.