Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бекер, Йохан (1912)

Ръководител на шпионските операции на германската служба за сигурност в Латинска Америка през Втората световна война. Роден е в Лайпциг. Член на нацистката партия от 1930 г. Кариерата му на шпионин започва през 1937 г. Пристига в Буенос Айрес като бизнесмен. В началото на войната се завръща в Германия и отново заминава за Аржентина, но вече като дипломатически куриер. Бекер получава задача да извършва ПОЛИТИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ и да организира шпионска мрежа. (Военноразузнавателната информация е работа на АБВЕРА.) Бекер поддържа радиовръзка с Германия с помощта на сътрудници, които, за да не бъдат засечени, предават на различни честоти от отдалечени ферми. Той създава предприятие за производство на микроточки, които влага към публикации, изпращани в Германия по КУРИЕР или по пощата.

Бекер анализира американските вестници и радиопредавания и издирва симпатизанти сред антиамерикански настроени дипломати, правителствени служители и военни. Един от източниците му е полковник Хуан Перон, бъдещия диктатор на Аржентина. „Шпионската дейност на Бекер процъфтява в благоприятния за Оста политически климат“, коментира Дейвид Кан в книгата „Шпионите на Хитлер“ („Hitler’s Spies“, 1978). Но същият този климат се променя драстично през 1944 г., след като германски дипломати препращат към ВАЛТЕР ШЕЛЕНБЕРГ, директор на бюрото за външно разузнаване на СД, молбата на Аржентина да получи германско оръжие.

Шеленберг прави опит за преговори посредством аржентинец в Испания. Но в Тринидад на път към Испания аржентинецът е спрян от английското разузнаване. Инцидентът дава повод за нов натиск на САЩ над Аржентина да се откаже от позицията на поддръжник на Оста. Аржентина прекъсва дипломатическите си отношения с Германия на 26 януари 1944 г. Силите за сигурност започват арести на предполагаеми германски шпиони.

Бекер успява да запази шпионската си мрежа, но новата вълна от арести през лятото слага край на дейността й. Ловци на шпиони изземват десетки радиостанции, ново оборудване за микроточки и 3 шифрови машини ЕНИГМА. Бекер се крие от местните власти, но продължава да изпраща доклади. Една от пратките заедно с пари в брой той предава на съмишленик, който от своя страна трябва да ги предаде на испански моряк, който пък да ги изпрати на КОНСПИРАТИВНА ПОЩЕНСКА КУТИЯ в Германия.

Но съмишленикът задържа и парите, и съобщенията, които са намерени в килера на апартамента му, когато го арестуват. Самият Бекер е арестуван и хвърлен в затвора през април 1945 г., малко преди Германия да капитулира. По-късно е освободен и върнат в Германия, където изчезва.

Когато правят оценка на дейността му, съюзниците стигат до заключението, че е изпратил навреме много малко полезна информация. Германските подводници са потопили 5 кораба, за които Бекер е подал информация, но както отбелязва Кан, подводниците не са получили тази информация.