Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Форт Мийд

Щабквартирата на АНС от 1957 г. Форт Джордж Г. Мийд, както е официалното му име, се намира на средата на пътя между Балтимор и Вашингтон. Мястото е избрано през 1952 г. за тогавашната АГЕНЦИЯ ПО СИГУРНОСТТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ (АСВС) — предшественик на АНС.

Американските усилия в областта на декодирането са съсредоточени в района на Вашингтон през Втората световна война. След войната обединените началник-щабове, притеснени, че една-единствена атака над столицата може да унищожи напълно постиженията и възможностите в декодирането, решават да обединят специалистите в състава на АСВС и да ги изместят от района на Вашингтон. През 1950 г. е избран Форт Нокс, Кентъки. За съжаление голяма част от 5-хилядния персонал на АСВС не може да се премести, а загубата дори и на малък процент от изключително компетентните служители ще бъде в ущърб на работата. Затова през 1952 г. започва търсене на ново място — на не повече от 40 км от Вашингтон. Една от възможностите е Управлението на обществените пътища в ЛЕНГЛИ, Вирджиния. Другото предложение е Форт Джордж Г. Мийд. (Ленгли става щабквартира на ЦРУ.)

Фортът, създаден през 1917 г., е наречен на името на генерал-майор Джордж Гордън Мийд, герой от битката при Гетисбърг. През Първата световна война във Форт Мийд са обучени над 100 000 войници. През 1928 г. мястото е преименувано Форт Ленърд Уд, но пенсилванците, обидени от загубата на скъпия спомен за Гетисбърг, започват бурен протест. Делегация на Пенсилвания в Камарата на представителите успява да върне старото име — Форт Джордж Г. Мийд.

Фортът е тренировъчен център през Втората световна война и щабквартира на Втора американска армия до решението да стане новият дом на АСВС. За да се запази в тайна преместването във Форт Мийд, значителната работа по реконструкцията и строежа получава КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Проект К. Скоро след решението за преместването с президентски указ е създадена АНС.

Дейността на агенцията винаги се е държала в дълбока тайна и дори в описанието на Форт Мийд от 1995 г. не се споменава, че основното му предназначение е да бъде щабквартира на АНС. Според описанието „на територията на форта се помещават 57 различни подразделения, в това число структури на щаба на Първа армия на САЩ и на Агенцията за национална сигурност“.