Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Сун Дзъ (510 г. пр.н.е.)

Китайски военен стратег от VI-V в. пр.н.е., който е имал невероятен усет към същността на разузнаването. Сун Дзъ написва класическата „Ping-fa“ („Изкуството да побеждаваш“). Тя е най-ранната книга за войната и шпионажа и все още е задължително четиво както за източните, така и за западните военни служби.

Сун Дзъ е роден в държавата Ч’и на устието на Хуанхъ, но служи предимно в съседната държава У и даже е бил командващ армиите й.

Сун Дзъ пише: „Сто унции сребро, похарчени за информация, може да спестят 10 000, похарчени за война“ и „Ако познаваш врага и познаваш себе си, не бива да се страхуваш и от стотици битки. Ако познаваш себе си, но не познаваш врага, всяка победа ще ти носи и поражение. Ако не познаваш нито себе си, нито врага, ти си глупак и ще бъдеш разгромен във всяка битка.“ Той пише, че има 5 типа шпиони: 1) местни жители; 2) правителствени чиновници на врага, които могат да бъдат убедени да запазят поста си, като променят лоялността си; 3) вражески агенти, които могат да бъдат убедени да преминат на другата страна и да бъдат използвани след това като източници за информация от противника или за предаване на самия него на фалшива информация; 4) шпиони, които извършват шпионаж срещу врага като средство за заблуда, те са принесени в жертва, за да предадат на врага фалшива информация (т.е. ще бъдат екзекутирани от противника); 5) шпиони, изпратени да следят за живота на противника, които оцеляват след края на операцията и се завръщат с информация.

В „Ping-fa“ четем:

За шпиони трябва да вербуваме интелигентни хора, които изглеждат глупави, които имат вид на податливи, но крият силата в сърцето си, мъже, които са силни, жизнени, твърди и смели; които говорят добре и за най-прости неща и могат да издържат и на глад, и на студ, и на мръсотия, и на унижение.