Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уолсингам, Франсис (1532–1590)

Създател на държавна разузнавателна организация в Англия. През целия си живот се бори главно срещу католиците. Той е държавен секретар и съветник на кралица Елизабет I от 1573 г. до смъртта си.

Уолсингам е заклет протестант, получил образованието си в Кингс колидж, Кеймбридж. Започва да се занимава с разузнавателна дейност като секретар на английския посланик във Франция. Когато Елизабет става кралица, той се връща в Англия. След като привлича вниманието на кралица Елизабет, през 1570 г. е изпратен като посланик във Франция. Завръща се в Англия през 1573 г., за да стане първи секретар и член на Тайния кралски съвет. Същата година създава и ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ в Лондон.

Девизът на Уолсингам е: „Информираността никога не е излишна.“ Следвайки го, той започва да разработва обширна организация за външно разузнаване, съставена от изключително компетентни хора. Това е първата национална английска разузнавателна организация. Уолсингам създава също сложни системи от ШИФРИ, тъй като самият той е привърженик на кодовете.

Агентите му работят във Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Испания и Турция, а някои от тях са дори на служба на монарсите в съответната чужда страна. Шпионската му мрежа се финансира предимно от самия него. Много от хората му са вербувани от университетите в Кеймбридж и Оксфорд.

Многобройни са разузнавателните успехи на Уолсингам. Той научава за плановете на испанците да изпратят непобедимата си армада към бреговете на Англия. С помощта на своите агенти и прехващането на кореспонденцията на Мария Стюарт — кралица на Шотландия, разкрива заговор срещу Елизабет. Мария Стюарт е осъдена и обезглавена през 1587 г.

Фанатичната му преданост към протестантството води до чести несъгласия с кралицата във връзка с неспособността й да наложи каузата на тази религия. Въпреки че кралица Елизабет любящо се обръща към Уолсингам с „моят мавър“ (Уолсингам имал тъмни коси и мургаво лице), тя го възнаграждава с незначителни суми независимо от лоялността и постигнатите от него успехи. Той умира в бедност, потънал в дългове.