Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дикинсън, Велвали (1893-?)

Една от малкото американки, шпионирала за японците през Втората световна война.

Велвали Дикинсън и съпругът й Лий стават искрени почитатели на японската култура, докато живеят в Калифорния, където Лий работи на стоковата борса и се среща с много американци от японски произход.

През 1935 г. двойката се премества в Ню Йорк и се запознава с японски дипломати. Един от служителите от японското посолство им предлага да шпионират за Япония и те се съгласяват. Когато през декември 1941 г. САЩ влизат във Втората световна война, Дикинсън обикалят Западния бряг, за да набележат местоположението и състоянието на военните кораби, предимно на онези, които са отплавали за ремонт след японското нападение над ПЪРЛ ХАРБЪР.

Велвали е открила магазин за кукли в Ню Йорк и използва работата си като ПРИКРИТИЕ. Тя изпраща информацията, написана на „кукленски код“, до японска КОНСПИРАТИВНА ПОЩЕНСКА КУТИЯ в Буенос Айрес, използвайки имената на клиенти за податели. В писмата си тя споменава за „кукла с пола хула“, което означава кораб, пристигнал скоро от Хаваите, или за „три нови кукли“, което се отнася за прехвърлянето на 3 бойни кораба от Атлантическия в Тихия океан.

Когато японският агент напуска конспиративния адрес, пощата в Буенос Айрес връща недоставените писма на упоменатите обратни адреси. Озадачени от странните писма, които получават, няколко жени съобщават за тях в управата на пощенската станция. Писмата са предадени на ФБР, където се установява, че подписите са подправени и че в съдържанието има информация, прикрита зад кукленски код.

Във ФБР заподозират някакъв шпионски заговор и проследяват писмата до Велвали. (Лий Дикинсън е починал през 1943 г.) В касата й са намерени 15 940 долара, по-голямата част от които са в 100-доларови банкноти, които, както ФБР установява, са били преведени в японски банки още преди войната.

Наречена от жълтата преса „жената кукла“, Дикинсън е обвинена в шпионаж и нарушаване на военновременните закони за цензурата. През 1944 г., след като се признава за виновна, за да намали присъдата си, тя е осъдена на 10 години затвор и глоба 10 000 долара. През 1951 г. е освободена.