Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Спитфайър

Най-добрият британски изтребител от времето на Втората световна война, на чиято основа са създадени също няколко модела на разузнавателни самолети. Спитфайър или Спит се отличава с висока ефективност и с великолепни тактико-технически характеристики.

Бойното си кръщение самолетът получава на 16 октомври 1939 г., когато изтребители Спитфайър свалят 2 германски бомбардировача над Фърт ъф Форт. Това са първите германски самолети, свалени над Великобритания след 1918 г. Първата операция на разузнавателния самолет, създаден на базата на изтребителя, е на 18 ноември, когато Спитфайър I излита от база във Франция и облита германския град Аахен. През цялата война специализиран Спитфайър PR, оборудван с 2 наклонени фотокамери в крилата, се използва доста широко. С високата си скорост той е отличен невъоръжен разузнавателен самолет, който в това си качество и в различните модификации е подходящ както за разузнаване от големи височини, така и за полети ниско над земята. Понякога самолетът се използва и като изтребител, и като разузнавач. В тези случаи е въоръжен с картечници и оръдия.

През Втората световна война Спит е на въоръжение в английските военновъздушни сили като изтребител. Няколко самолета са използвани и от американските ВВС, както и от някои други страни.

Работата по създаването на „8-картечния самолет“ е дело на частната инициатива на производителя. Опитният образец извършва първия си полет на 5 март 1936 г. Производството е одобрено през юни 1936 г., а доставките за командването на Кралските военновъздушни сили започват през юни 1938 г. До октомври 1947 г. са произведени общо 20 351 самолета Спитфайър, включително стотици други разузнавателни. Спит е единственият изтребител на съюзниците, който се произвежда през войната. Освен това са построени и 2408 подобни машини за самолетоносачи.

Сравнително малко разузнавателни самолети са изгубени по време на войната. Въпреки това израелски противовъздушен огън и изтребители свалят 4 въоръжени разузнавателни самолета Спитфайър само за няколко минути през 1948 г. (Някои от попаденията са осъществени от израелски самолети Спит, вж. СВАЛЕНИ САМОЛЕТИ).

Спитфайър е с обтекаема форма на тялото, с мотор на Ролс-ройс и малък отвор за приток на въздух върху долната страна на корпуса. Елипсовидните краища на крилете и заострената опашка са сред отличителните му белези. Самолетът е преминал много подобрения и модификации по време на войната.

Спитфайър е едноместен. Максималната скорост на Спитфайър I е 580 км/ч, продължителността на полета с 15-минутен бой — 635 км. По-късните модели разузнавателни самолети са с далеч по-голяма продължителност на полета, отколкото изтребителите.

shpionazh-83.jpgSpitfire