Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

МДС

Министерство за държавна сигурност на бившата ГДР, известно като Щази (Ministerium fur Staatssicherheit). Създадено е през април 1950 г. по модел на съветския апарат за сигурност — МГБ, и организациите предшественички НКГБ и НКВД. (Германската демократична република — Източна Германия, е създадена на 7 октомври 1949 г.)

МДС възниква на базата на няколко по-малки разузнавателни служби, които поддържат вътрешната безопасност на руснаците в онази една трета от Германия, която е съветска окупационна зона от май 1945 до октомври 1949 г. Дори и след създаването на Източна Германия в бившата съветска зона разузнаването на Червената армия (ГРУ) и други съветски разузнавателни ОРГАНИ продължават да бъдат изключително активни.

МДС е известно като Щази. Управлението се намира в Източен БЕРЛИН, откъдето се решават всички въпроси, свързани с репресии в страната и с шпионажа в чужбина. Разузнавателните операции в повечето случаи са в услуга на „старшите“ от Съветския съюз. Външното разузнаване на Щази е Главната администрация. Основният ОБЕКТ е Западна Германия, въпреки че други западноевропейски страни и американските войски в Европа също са сред обектите.

В рамките на страната Щази провежда репресии спрямо източногерманското население с помощта на широка МРЕЖА информатори — често членовете на едно и също семейство докладват един за друг срещу заплащане. В разузнавателните организации преди Щази е имало и много бивши офицери от ГЕСТАПО и СС. Дори и след създаването на МДС назначението им продължава. Един от тях е генерал-лейтенант Рудолф Бамлер — бивш ръководител на КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО в АБВЕРА. (Разбира се, същото се прави и в западната част на Германия; вж. ОРГАНИЗАЦИЯТА ГЕЛЕН.)

В Източна Германия царят строгост и студени отношения. Щази се вмества отлично, точно както е описано в класическия роман на ДЖОН ЛЬО КАРЕ „Шпионинът, който дойде от студа“ („The Spy Who Came In from the Cold“, 1963). Но Щази е доста ефективна организация и успява да проникне в най-високите равнища на западногерманското правителство. (Вж. ГЕРМАНИЯ.)

При обединението на Източна и Западна Германия на 3 октомври 1990 г. Щази има 173 000 регистрирани информатори сред население, по-малко от 17 млн., или 1 на всеки 100 жители е бил информатор. Към тях можем да прибавим служителите в МДС, които са повече от 90 000 — както униформени, така и цивилни.

След обединението на двете Германии някои от бившите източногермански разузнавачи, както и граничните, полицейските и други информатори са съдени. След няколко процеса на бивши служители на Щази, включително на супершпионина МАРКУС ВОЛФ, обединеният Германски конституционен съд определя на 23 май 1995 г., че бивши служители на Щази не могат да бъдат съдени за шпионаж срещу Запада по време на Студената война. На Волф и други източногермански бивши разузнавачи, шпионирали срещу Запада, е дадена амнистия.

Вж. ФСЗК.