Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Офек

Първият израелски СПЪТНИК. Офек (Хоризонт — на иврит) е разработен за НАБЛЮДЕНИЕ на арабското ракетно и друго оръжейно развитие и разположение. Действията на спътниците с КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Прешъс стоун (Скъпоценен камък) са предопределени от войната Йом Кипур през 1973 г. Тогава Израел е безкрайно изненадан от египетското нападение и пресичането на Суецкия канал. По-късно египетската тактика в синайските битки струва твърде скъпо на израелците (вж. ИЗРАЕЛ; КОМИСИЯ АГРАНАТ).

Генерал-майор МЕИР АМИТ — бивш ръководител на АМАН (израелското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ), и на МОСАД, а по-късно и директор на Генералния спътников корпус, обяснява нуждата на Израел да има шпионски сателит така: „Ако се храниш с трохи от другите и зависиш от благоволението им, това е твърде неудобно и трудно. Ако имаш свои собствени независими източници, се изкачваш едно стъпало по-високо.“

Първият спътник Офек е изведен в орбита от пустинята Негев през септември 1988 г. Изведеният с 3-степенна, произведена в Израел ракета Шавит (Комета) спътник тежи 70,200 кг. Експерименталният Офек–1 се движи в орбита от 400 до 1850 км над Земята.

Офек–2 е изведен в орбита на 3 април 1990 г. Орбитата на този спътник с тегло 72,50 кг е подобна. Описан е като предшественик на спътниците с монтирани камери. И Офек–1, и Офек–2 излизат от орбита след около 6 месеца. Изстрелвани са и други спътници Офек.

Израел разработва и спътника за граждански комуникации Амос.