Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Табмън, Хариет (1821–1913)

Бивша робиня, шпионирала за Севера по време на Гражданската война в САЩ. Родена е в Мериленд в семейство на роби. Табмън успява да избяга в Пенсилвания около 1849 г. (пътува само нощем и се ориентира по Полярната звезда). През 1850 г. като активен борец за премахване на робството в Америка и „работейки като кондуктор по нелегалната железница“ тя превежда роби (включително родителите си) в Северните щати, където робството е отменено.

В началото на Гражданската война е готвачка в армията на Севера, а след това е медицинска сестра на бойното поле, докато най-накрая става шпионин. Тя превежда диверсионни отряди от Севера на територията на Юга — в Мериленд и Вирджиния.

През 1863 г. Табмън организира скаутски екип, съставен изцяло от бивши роби, които да подпомагат федералните войски — основно да откриват и да посочват местонахождението на временните складове за муниции и боеприпаси. След разузнаване за нападение по течението на река Комба в Южна Каролина офицер от войските на Юга докладва: „Врагът бе запознат изключително добре с характера и възможностите на войските ни и, изглежда, знаеше, че не очакваме отпор. Водеха ги хора, които отлично познаваха както реката, така и местността.“

След войната Табмън се опитва, макар и неуспешно, да получи 1800 долара като възнаграждение за извършеното. Най-сетне през 1899 г. получава пенсия, но като вдовица на ветеран от войната. Установява се в Обърн, Ню Йорк, и открива училище за освободени роби от Юга и дом за бедни чернокожи. В знак на признание за извършената от нея работа по време на Гражданската война е погребана с военни почести.