Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ванденберг, Хойт (1899–1954)

Вторият ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ — от юни 1946 до април 1947 г., а по-късно втори началник-щаб на американските военновъздушни сили.

През 1923 г. завършва военната академия. Става пилот на изтребител. Ванденберг е помощник началник-щаб на армейските военновъздушни сили, когато започва Втората световна война. Остава на работа в щаба и по време на войната. През 1942–1943 г. служи в Северна Африка и е заместник-ръководител на щаба на военновъздушните сили от 1943 до 1946 г. Работи в американската военна мисия в Москва. През 1946 г. става заместник-началник ЩАБ ПО РАЗУЗНАВАНЕ, или на Г–2, на армейския Генерален щаб.

Ванденберг се надява да поеме командването на самостоятелните американски военновъздушни сили, които се очаква да създаде президентът Труман, но е назначен за директор на Централното разузнаване. Това е разумен избор от страна на Труман, който има нужда от политическа подкрепа за създаването на Министерството на отбраната, военновъздушните сили и ЦРУ. Ванденберг е племенник на сенатор Артър Ванденберг, влиятелен републиканец и в този момент председател на Сената.

На новия си пост Ванденберг ръководи т.нар. ГРУПА НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ (ГЦР), предшественик на ЦРУ, което ще бъде създадено през юли 1947 г. Под управлението на Ванденберг ГЦР си извоюва известна независимост и получава разрешение да събира и да анализира разузнавателна информация. Отначало има за задача да събира разузнавателни сведения, като осигурява ежедневни и седмични обобщения на разузнавателните и оперативните телеграми за Труман. Ванденберг настоява пред Белия дом, че страната има нужда от самостоятелна централизирана разузнавателна агенция. Ванденберг създава Управление за проучване и оценка, което скоро след това по настояване на Държавния департамент е преименувано Управление за оценки, тъй като се смята, че проучванията и оценките от и за чужбина са в прерогативите на УПРАВЛЕНИЕТО ЗА РАЗУЗНАВАНЕ И ИЗСЛЕДВАНЕ на Държавния департамент. Ванденберг приема към себе си и онези подразделения на разформированото УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ, които са били предадени временно към военното министерство. Това дава право на ГЦР да извършва и външно разузнаване. По-конкретно Ванденберг получава правото ГЦР да работи в Латинска Америка, която по време на Втората световна война е била напълно под контрола на ФБР.

След създаването на ВВС на САЩ през октомври 1947 г. Ванденберг е произведен в чин „петзвезден“ генерал и назначен за заместник, а от 1948 до 1953 г. е началник-щаб на ВВС на САЩ.