Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Тер Брак, Ян Вилхелм

Единственият германски шпионин, за когото е известно, че е влязъл във Великобритания през Втората световна война и не е пленен и превербуван (вж. СИСТЕМА НА ДВОЙНАТА ИГРА). Въпреки това през 5-месечния си престой във Великобритания не успява да постигне нищо особено.

Тогава е бил на 27 години и истинската му самоличност и националност не са установени. Спуснат е с парашут вероятно на 3 ноември 1940 г. в малкото градче Бъркшир, близо до Кеймбридж, с документи на името на Тер Брак, холандец. Настанява се в Кеймбридж и се представя като евакуиран от Дюнкерк през пролетта на 1940 г. Твърди, че работи за холандски вестник в Лондон. Документите му са неумело подправени, а има и подозрения към него самия. Въпреки това не е предприето разследване.

Пътува много из страната, търсейки важни аеродруми, но ако се съди по всичко, така и не успява нищо да предаде в Германия. Когато полицията открива нелегалния му радиопредавател, става ясно, че Тер Брак изобщо не го е докосвал. На 1 април 1941 г. тялото му е намерено в противовъздушно скривалище в Кеймбридж. Застрелял се е в слепоочието.

(Други двама германци твърдят, че били спуснати с парашут във Великобритания по време на войната и без да бъдат разкрити, се завърнали в Германия. За твърденията им обаче няма убедителни доказателства.)