Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Линдбърг, Артър

Военноморски офицер, оказал помощ в операция на ФБР за разобличаване на представители на съветското разузнаване. Според сложния сценарий на ФБР Линдбърг се качва на съветския пътнически кораб Казахстан за едноседмично пътуване от Ню Йорк до Бермудските острови през лятото на 1977 г. При напускането на кораба Линдбърг подава на помощник-капитана бележка, в която съобщава, че „би искал да изкара допълнително пари, преди да се пенсионира“.

И както може да се предположи, руснаците се свързват с него и той им предава техническа информация за подводни акустични системи, използвани за засичане на съветски подводници. (Специалистите от ВМС на САЩ с болка на сърце подбирали материали за Линдбърг, които след това той фотографирал отново.) Той поставя филма в ТАЙНИК близо до магистралата на Ню Джърси. През май 1978 г. агенти на ФБР, които наблюдават тайника в Удбридж, Ню Джърси, арестуват трима руснаци, които се опитват да вземат материалите от него. Двама от тях са служители в ООН, а третият е АТАШЕ в съветската мисия в Обединените нации и има дипломатически имунитет. Той веднага е екстрадиран.

Другите двама нямат имунитет и са предадени на правосъдието независимо от несъгласието, изразено от военноморския флот. Там се опасяват, че по време на процеса ще бъдат разкрити тайни, свързани с преследването на подводници. Несъгласие изразява и ЦРУ, тъй като се страхува от преследване на собствените му агенти. Държавният департамент пък е притеснен от възможния отрицателен ефект от арестите поради предстоящата среща на високо равнище между президента Картър и съветския лидер Леонид Брежнев.

В Москва КГБ отвръща на удара с удар и арестува американски бизнесмен за контрабанда и разкрива пазения в тайна до този момент арест и експулсиране на МАРТА ПИТЪРСЪН — ОПЕРАТИВЕН РАБОТНИК на ЦРУ в Москва. Междувременно двамата руснаци са осъдени за шпионаж. Всеки от тях получава присъда 50 години лишаване от свобода. След това са разменени за 5 съветски дисиденти, както и по „други съображения“, които според някои източници включват съветското обещание да не се екзекутират арестувани агенти на ЦРУ. Американският бизнесмен получава по-малка присъда — 5 години затвор, и е изгонен от страната.