Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Национален съвет за външно разузнаване (НСВР)

Наследник на СЪВЕТА ПО РАЗУЗНАВАНЕ НА САЩ — изпълнява функцията на консултативен орган към ДИРЕКТОРА НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ.

Създаден е от президента Картър, който му възлага по-различна мисия в сравнение със Съвета по разузнаване на САЩ, който директно подготвя Национална разузнавателна оценка (НРО). НСВР играе ролята на съветник. Тя е разширена и доуточнена от президента Рейгън и директора на Централното разузнавателно управление УИЛЯМ КЕЙСИ. През март 1981 г. Кейси дава инструкциите, че НСВР трябва да подава, да оценява и да координира националното външно разузнаване, извършвано от агенциите от РАЗУЗНАВАТЕЛНАТА ОБЩНОСТ, да защитава разузнавателните източници и методи, да решава въпросите, поставени от директора на Централното разузнаване.

Според правилата на Кейси председател на НСВР е ДЦР, а заместник-председател е заместник-директорът на ЦРУ. Други членове са директорът на АНС, директорът на РАЗУЗНАВАТЕЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, директорът на УПРАВЛЕНИЕТО ЗА РАЗУЗНАВАНЕ И ИЗСЛЕДВАНЕ към Държавния департамент, помощник-директорът на ФБР, представители на разузнаването от Министерството на енергетиката и Министерството на финансите и представители на Програмата за национално космическо разузнаване (подразбира се засекретеното по това време УПРАВЛЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО РАЗУЗНАВАНЕ).

НСВР изучава оценките на националното разузнаване, проверява дали отразяват консенсуса, постигнат между различните специални служби от разузнавателната общност. Съветът определя също приоритетните задачи пред американското разузнаване, както и материалите, които могат да бъдат предадени на съюзните държави.