Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бюкър, Лойд (1928)

Командващ офицер от американския разузнавателен кораб ПУЕБЛО. Корабът е пленен на 23 януари 1968 г. от севернокорейски сили в международни води край бреговете на Северна Корея. Бюкър, командир на кораба от влизането му в строя през май 1967 г., е хвърлен в затвора заедно с екипажа в деня на пленяването — 23 декември 1968 г.

Бюкър е роден в Бойс Таун, Небраска. През 1945 г. 17-годишен постъпва във флота. По-късно минава офицерска програма към флотския резерв и е призован на активна служба след дипломирането си през 1953 г. Служи на кораб, подводница и във флотския щаб, преди да бъде назначен за командир на Пуебло.

Бюкър е първият офицер от американския флот от 160 години насам, който допуска пленяването на американски кораб. Следствието предлага той да бъде предаден на военен съд. Но секретарят на военноморския флот Джон Чейфи, отхвърля предложението с довода, че екипажът на кораба „вече е страдал достатъчно“. От 1969 до 1971 г. Бюкър е в състава на военноморско училище за следдипломна квалификация, а след това служи като главен генералщабен офицер при командващия Първа флотилия за миниране и обезвреждане на мини до пенсионирането си през 1973 г.

Срещу Бюкър има остра критика не само защото е предал кораба си, но и защото е позволил КРИПТОМАТЕРИАЛ да попадне у севернокорейците, а чрез тях — в съветски ръце. В своя защита той изнася факта, че молбата му да бъде монтирана съвременна система за самоунищожение при спешен случай е била отхвърлена. Твърди още, че е похарчил 1300 долара от капитанския фонд, за да осигури поне някакво удобство за екипажа.