Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ханиман, Джон (1730–1823)

Жител на Ню Джърси (ирландец по произход), изпълнявал разузнавателни задачи за генерал ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН по време на Войната за независимост на Северна Америка. Доставя ценни разузнавателни сведения, които помагат на Вашингтон да планира блестяща военна операция срещу гарнизона в Трентън, Ню Джърси, проведена на 26 декември 1776 г.

Ханиман е ветеран от войните с французите. Служил е за британците в Канада и е помагал при пренасянето на тялото на генерал Джеймс Улф от Авраамските равнини (Улф нанася поражение на французите в Квебек, но самият той е убит в сражението през 1759 г.). Възможно е Ханиман да се е срещнал с Вашингтон във Филаделфия, където генералът пристига за участие в заседанията на Континенталния конгрес през 1775 г.

Когато американската армия се оттегля от Ню Джърси през 1776 г., Вашингтон изразява желание да „има свой човек в Трентън“ като ТАЕН АГЕНТ. За тази цел той вербува Ханиман и го съветва да работи под прикритието на тори. Вашингтон смята, че косвената връзка на Ханиман с героя Улф ще гарантира безпрепятствено внедряване във вражеския гарнизон в Трентън. Представяйки се за убеден англофил, Ханиман се добира до Трентън и разказва на тамошните англофили, че лично Вашингтон го е обявил за изменник. „Легендата“ изглеждала толкова правдоподобна, че американските привърженици на идеята за независимост даже извършват нападение в жилището му в Григстаун. Наложило се Вашингтон да се намеси, за да бъдат спасени съпругата и децата му от разправа. Той издава документ, подписан от самия него, в който, макар и Ханиман да се нарича „отявлен тори“, се гарантира сигурността на неговото семейство.

След като внимателно оглежда Трентън и се уверява в ниската дисциплина и обучение на тамошните наемници, Ханиман според подвеждащия план си проправя път към американските линии, където е заловен и отведен направо при Вашингтон. След като предава доклада си, Ханиман отново „бяга“ в Трентън. Там съобщава на командващия за залавянето му и докладва, че континенталната армия е с толкова нисък дух, че едва ли ще се осмели да нападне Трентън.

Наемниците приемат думите му за истина и оставят съвсем слаба охрана около Коледа. На коледния ден Вашингтон пресича река Делауер при Ню Джърси с 2400 войници. На следващия ден войските му внезапно нападат гарнизона на наемниците, нанасят им решително поражение и постигат за американците победа, която тогава има изключително важно значение.

Ханиман напуска Трентън след битката. След войната се разчува за неговата мисия и съседите му го приемат вече като патриот.