Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Удуърд, Боб (1943)

Журналист от вестник Вашингтон поуст, чиито публикации (в съавторство с Карл Бърнстейн) за аферата УОТЪРГЕЙТ довеждат до оставката на президента Никсън. В книгата си „Воал: тайните войни на ЦРУ 1981–1987“ („Veil: The Secret Wars of the CIA 1981–1987“) пресъздава документално времето на директора на Централното разузнаване УИЛЯМ КЕЙСИ, поставен на този пост от президента Рейгън.

Удуърд е учил в Йейлския университет и е участвал в програмата на Военноморския запасен тренировъчен корпус (ВЗТК). През 1965 г. е повишен и служи в командването на кораб и крайцер, а през втората половина от 5-те години активна служба е във военноморските комуникации в Пентагона.

През 1971 г. започва работа във вестник Вашингтон поуст. С приятеля си репортер Карл Бърнстейн пуска историята, че проникванията в Уотъргейт са извършени от Белия дом. Двамата с Бърнстейн описват падането на Никсън в книгите си „Цялото президентско войнство“ („All the President’s Men“, 1974) и „Последните дни“ („The Final Days“, 1976). По първата книга през 1976 г. е създаден филмът „Цялото президентско войнство“ с участието на Дъстин Хофман в ролята на Бърнстейн и Робърт Редфорд в ролята на Удуърд.

Книгата на Удуърд „Воал“ („Veil“, 1987) разказва как Кейси получава свобода на действие от Рейгън и е вероятно най-влиятелният директор в 40-годишната история на ЦРУ. След публикуването на „Воал“ президентът Рейгън отрича книгата като „прекалено голяма художествена измислица за човек, който изобщо не можеше да общува с другите“. По-голямата част от споровете около книгата е съсредоточена върху интервюто, взето на смъртното легло на Кейси, за което вдовицата твърди, че никога не е провеждано. „Това интервю, — казва Удуърд, — беше само за 5 минути и Кейси успя да изрече само 19 думи.“

Рейгън обаче признава, че някои от разкритията в книгата са истина. Той потвърждава например, че е подписал секретна заповед, с която разрешава контратерористични действия в Ливан.

Удуърд пише книгата като заместник главен редактор по въпросите на разузнаването във вестник Поуст.