Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хайд, Монтгомъри (1907)

Британски историк, работил през Втората световна война като РАЗУЗНАВАЧ под ръководството на УИЛЯМ СТИВЪНСЪН, а по-късно и в щаба на генерал Дуайт Айзенхауер.

Получава образованието си в университета Куинс, Белфаст, и в оксфордския колеж Модлин. През 1940 г. постъпва в британския армейски разузнавателен корпус. Той е офицер по сигурността на Бермудските острови, когато двамата със Стивънсън започват да следят КУРТ ФРЕДЕРИК ЛУДВИГ — важен германски АГЕНТ.

В началото на 1944 г. Хайд е изпратен на работа в Ню Йорк при Стивънсън, който ръководи БРИТАНСКАТА КООРДИНАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ (БКС) — представителство на британското разузнаване в САЩ, което се помещава в стая 3603 в центъра Рокфелер.

По-късно Хайд е назначен в щаба на генерал Айзенхауер. Хайд напуска армията след войната като подполковник. Написал е повече от 50 книги, сред които: „Стая 3603“ („Room 3603“, 1963) — биография на Стивънсън, за пръв път публикувана във Великобритания със заглавието „Тихият канадец“ („The Quiet Canadian“, 1962) и „Агент от разузнаването“ („Secret Intelligence Agent“, 1982) — лична оценка за развитието на британското разузнаване.