Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Център за специално обучение

Научно-методичен център и мемориал в чест на загиналите израелски РАЗУЗНАВАЧИ, открит официално на 6 юни 1985 г. Разположен е в Глилот, северно от Тел Авив. Мемориалната част се състои от каменен лабиринт с няколко вътрешни площадки, всяка от които представя един от етапите на Израелско-арабския конфликт. На стените са гравирани имената на повече от 400 загинали при изпълнение на служебния си дълг разузнавачи и АГЕНТИ. Първото изписано име е на Яков Бокаи — евреин, роден в Сирия, имал за задача да влезе в Йордания с група бежанци на 4 май 1949 г. Специален ъгъл от мемориала е посветен на онези паднали сътрудници на специалните служби, чиято роля за израелските разузнавателни действия все още не може да бъде разкрита.

Първият директор на центъра — Йешайаху Далио, бивш разузнавач, казва пред вестник Ню Йорк таймс: „Идеята на лабиринта е да създаде впечатление на безкрайно търсене, смяна на посоката, сложност и безкрайност, каквото всъщност представлява разузнаването.“

В научно-методическата част на комплекса се помещават музей, конферентни зали, библиотека, амфитеатър и кабинети. Използва се за конференции, курсове за професионално обучение и за церемонии на израелските въоръжени сили и разузнавателната общност.