Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кюн, Бернард

Германски шпионин на Хаваите в навечерието на Втората световна война, подпомаган от съпругата си и Рут Кете Зузе, която се представя за тяхна дъщеря. И тримата работят за АБВЕРА и събират разузнавателни сведения за японското ВОЕННОМОРСКО РАЗУЗНАВАНЕ.

Кюн става член на нацистката партия през 1930 г. Той посещава Япония и през 1935 г. след среща с японския военноморски АТАШЕ в БЕРЛИН се съгласява да шпионира за Япония срещу 2000 долара на месец плюс 6000 долара премия в края на всяка година.

За да може да провежда шпионската си дейност, през 1936 г. Кюн, съпругата му и Зузе заминават за Хаваите. Там той учи японски език в Хавайския университет. През март 1939 г. Кюн получава малък радиопредавател, монтиран в куфар, с обсег само 100 160 км. Така той може да се свързва с японските подводници, които са близо до Хаваите. (Подобни комуникации не са регистрирани.) Семейство Кюн работи в тясно сътрудничество с най-важния за японския военноморски флот АГЕНТ на Хаваите — ТАКЕО ЙОШИКАВА.

През 1939 г. Кюн е заподозрян като шпионин, но срещу него не са предприети никакви мерки. Много малка е вероятността Кюн да е успял да предаде на японския флот сведения, които биха го подпомогнали в нападението срещу ПЪРЛ ХАРБЪР. Според преценката на един японски РАЗУЗНАВАЧ (от 1950 г.) Кюн е „… некадърен и примитивен, че едва ли би успял да събере необходимата информация в полза на намерението ни да извършим въздушен удар над Пърл Харбър… бе решено да го използваме само в случаите, когато не оставаха никакви други средства…“ Той разработва и напълно неизползваема схема за подаване на сигнали на подводниците, като използва комбинация от светлини, радиосъобщения и маркировка по лодките.

По време на атаката над Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. Кюн е бил забелязан от американски разузнавач да подава светлинни сигнали от прозореца на тавана си към японския консул. Но подобно действие е доста неестествено. Какво ли би могъл да съобщи Кюн на този етап? След атаката Кюн и Зузе са арестувани от ФБР, а по-късно е арестувана и госпожа Кюн. Първоначално семейството е осъдено на смърт за опит в шпионаж, но Бернард Кюн дава на американските власти информация за чуждестранните разузнавателни действия и присъдата му е намалена на 50 години затвор. През 1946 г. е освободен.

Госпожа Кюн и „дъщерята“ са депортирани в края на войната.