Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Соло

КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ на дългогодишна операция на КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО, извършена от ФБР срещу американската комунистическа партия.

От средата на 50-те години до 1977 г. двама братя — Джак и Морис Чайлдс, са доверени членове на американската комунистическа партия. Те пренасят пари от Москва за Съединените щати за финансиране на партията; срещат се със съветските лидери Никита Хрушчов и Леонид Брежнев като проводници на тяхната политика в САЩ. В същото време са и информатори на ФБР.

Роденият в Украйна Морис Чайлдс става член на американската комунистическа партия през 1921 г. и е изпратен в училището Ленин в Москва, за да бъде обучен като нелегален агент, действащ в САЩ и ръководен от съветските специални служби. През 1932 г. по-малкият брат — Джак, отговарящ по финансовите въпроси на Съюза на комунистическата младеж в САЩ, също е изпратен в Москва, за да бъде обучен. По-късно Морис става московски кореспондент на Дейли уъркър, издаван от американската комунистическа партия.

След известен застой през 40-те години през 1954 г. Морис Чайлдс се появява в комунистическото нелегално движение. Едно от задълженията му е да пренася пари от Москва за комунистите в САЩ. Приблизително оттогава Морис и Джак Чайлдс започват да работят за ФБР. Именно братята предават официална информация на ФБР, че Стенли Левисън — близък съветник на лидера за човешки права доктор Мартин Лутър Кинг, е комунист. След като получава тази информация, ЕДГАР ХУВЪР — директор на ФБР, започва кампанията си за дискредитирането на Кинг и лично пуска слуха, че Кинг има връзки с комунисти.

Първата официална информация за операция Соло се появява в книгата „ФБР и Мартин Лутър Кинг: от «Соло» до Мемфис“ („The FBI and Martin Luter King Jr.: From «Solo» to Memphis“, 1981) на историка Дейвид Гароу. Нови подробности са разкрити в „Операция «Соло»“ („Operation Solo“, 1996) от ДЖОН БАРЪН — писател с много връзки във ФБР и с достъп до източници на ФБР. Барън твърди, че Морис Чайлдс е бил близък с ЮРИЙ АНДРОПОВ — по това време ръководител на КГБ, и че братята са били изпратени на мисия при кубинския ръководител Фидел Кастро и китайския ръководител Мао Дзедун.

Морис Чайлдс заявява, че е бил свидетел на срещи, където темата е била увеличаващият се разрив между Съветския съюз и Народна република Китай. С помощта на тази вътрешна информация чрез Соло американците получават много повече нови сведения за съветско-китайския разрив, отколкото се е предполагало.