Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ейтан, Рафаел (1926)

Сътрудник и един от ръководителите на израелското разузнаване, който конкретно ръководи и американския шпионин ДЖОНАТАН ДЖЕЙ ПОЛАРД.

Роден в Палестина. Родителите му са руски евреи, емигрирали там през 1922 г. Като момче Ейтан гледа шпионски филм с майка си, след което й казва: „Искам да стана шпионин като МАТА ХАРИ.“ На 12 години той става член на Хагана (нелегална еврейска армия) и по-късно служи в диверсионно подразделение на Палмах. По време на и след Втората световна война, преди създаването на независим Израел през 1948 г., изпълнява тайни операции. Помага на бегълците да влизат незаконно в Палестина, след като временните британски власти налагат почти пълна забрана за еврейската имиграция, за да могат да омиротворят арабската общност. Част от работата му е да вдигне във въздуха британската радарна станция на планината Кармел. Ейтан си спечелва прякора Смрадливия Рафи, тъй като му се налага да премине през канализацията, за да стигне до радарната установка. На 15 май 1948 г., в първия ден от създаването на израелската държава, е ранен. След това служи в армейското разузнаване по време на Войната за независимост (1948–1949).

След войната Ейтан се заема с отглеждане на добитък. Шест месеца по-късно постъпва в разузнавателните служби (наречени по-късно МОСАД), а после — и в службата за вътрешна сигурност и контраразузнаване (ШИН БЕТ). В края на 50-те години е назначен за началник на оперативния отдел на Шин Бет. Сред успехите му е откритието, че подполковник ИСРАЕЛ БЕЕР — адютант на министър-председателя Давид Бен Гурион, е съветски шпионин.

През май 1960 г. Ейтан извършва най-дръзкия си подвиг като член на екип, съставен от кадри на Мосад и Шин Бет — залавя нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман в Аржентина и го връща в Израел, за да го предаде на правосъдието. Този подвиг превръща Ейтан в национален герой. (Айхман е осъден и обесен.)

През 1963 г. Ейтан се прехвърля в Мосад. Подобни премествания са обичайни за израелските разузнавателни служби. В Мосад той участва в преследването на германски ракетни специалисти и инженери, които работят над египетски оръжейни проекти. Ейтан твърди, че е осъществил първия израелски контакт с египетския президент Гамал Абдел Насър. Според някои сведения Ейтан е бил и ръководител на израелската група за отмъщение, която издирва и убива терористи от Организацията за освобождение на Палестина Черният септември — избили 11 израелски атлети на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.

През 1972 г. Ейтан напуска Мосад, тъй като е подминат в избора на нов директор. Предприема няколко бизнесначинания, включително отглеждането на тропически риби, но няма успех и отново се връща на държавна работа през 1978 г. Министър-председателят Менахем Бегин го назначава за свой съветник по въпросите на тероризма. На този пост той организира и направлява няколко антитерористични организации. Освен това през 1981 г. оглавява ЛАКАМ — Lishka I’Kishrei Mada (Бюро за връзка по научни въпроси) към Министерството на отбраната. Лакам е ПРИКРИТИЕТО за свръхсекретната агенция за ТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ, която не е подчинена нито на АМАН, нито на която и да било друга специална служба.

Така Ейтан изпълнява едновременно 2 длъжности в разузнаването: като съветник по борбата с тероризма е на непосредствено подчинение на министър-председателя и като началник на Лакам — на военния министър.

През 1984 г. Джонатан Полард, който работи като цивилен специалист във военноморското разузнаване на САЩ (по-точно във ВОЕННОМОРСКАТА КРИМИНАЛНОСЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА), предлага да продаде тайни на израелското правителство. Свързват го с Лакам. Ейтан се среща с Джонатан Полард и годеницата му Ан Хендерсън в Париж през ноември 1984 г. Израелците канят на богата изискана вечеря новите си агенти (и купуват на Ан пръстен за 10 000 долара). През 1985 г. американските шпиони отново се срещат с Ейтан, но вече в Израел. Отчасти интересът на Ейтан към Полард може да се обясни с желанието му вероятно да демонстрира превъзходството на неговия Лакам над Мосад.

Полард се проваля като шпионин и е арестуван на 21 ноември 1985 г. Американското Министерство на правосъдието твърди, че Ейтан е бил мозъкът на цялата операция с Полард. В резултат на този провал с Полард през 1986 г. Лакам е разформирована, а Ейтан е назначен за директор на израелска държавна химическа компания. Независимо от аферата Полард Израел смята Ейтан за голям разузнавач и за свой национален герой и дори и критиците му поддържат това мнение.