Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Туоми, Карло

Сътрудник от съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, станал американски агент.

Туоми е роден в САЩ. Още от малък под въздействието на втория си баща — финландец — е страстен привърженик на комунизма. През 1933 г. семейството му се премества от Мичиган в Съветския съюз. Четири години по-късно НКВД арестува втория му баща и семейството повече не го вижда.

След като работи като дървосекач, за да издържа майка си, през 1939 г. Туоми е мобилизиран в Червената армия. Въпреки че получава обучение за разузнавателна част, е разпределен в пехотата, когато германците нападат Съветския съюз през юни 1941 г. През войната е награден с Орден за храброст.

През 1946 г. Туоми напуска армията и се записва в учителския институт в град Киров. Докато е там, се жени за една от дъщерите на хазяите си. В края на 1949 г. тайната полиция (МГБ) го изнудва да работи като информатор. След дипломирането си преподава в МГБ английски език. Кариерата му на преподавател информатор продължава до 1957 г., когато е вербуван от КГБ да работи като НЕЛЕГАЛ (агент, приел чужда самоличност) на Запад.

Туоми посещава специализирана ШПИОНСКА ШКОЛА в продължение на 3 години. Но влошаващите се отношения между САЩ и Съветския съюз по това време водят до превеждането му в ГРУ — съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ — и той заминава в Западна Европа в средата на 1958 г. под ПРИКРИТИЕТО на американски турист. През декември 1958 г. Туоми заминава за Канада с документи на американец от фински произход. В Канада е под прикритието на американския бизнесмен Робърт Уайт от Чикаго. На Нова година преминава в САЩ с влак.

След като си създава ЛЕГЕНДА в Съединените щати, Туоми установява контакт с АГЕНТУРИСТ от ГРУ Засечен е от ФБР и е поставен под наблюдение, докато прекосява канадската граница. Туоми е принуден да признае истинската си самоличност пред американски сътрудници от КОНТРАШПИОНАЖА. Превербуван е в двоен агент и е настанен на работа в магазин Тифани, а по-късно — в параходна компания. Същевременно поддържа контакт с ГРУ и очаква специално назначение. ФБР има достъп до всичките му комуникации със Съветския съюз и научава много неща за съвременната съветска ТЕХНИКА НА ШПИОНАЖА.

През юни 1963 г. е трябвало за кратко да отиде в Съветския съюз, а след това отново да се върне в САЩ. Туоми обаче избира да живее в САЩ, като оставя съпругата си и децата си в Съветския съюз. Успява да се скрие и чак през 1971 г. в статия в Рийдърс дайджест ФБР признава, че той е бил двоен агент.